Учените създадоха таблетки, които би трябвало да се използват при пациенти, преживели тежка травма и да облекчат живота им чрез заличаване на тежките спомени.
Таблетки са предназначени предимно за хора с постравматичен стресов синдром и такива, чийто живот е свързан с постоянно повтаряне на спомени за отминали болезнени преживявания. Появата на тези таблетки обаче предизвика и много етични дилеми във връзка с това, което ни прави хора. Според някои употребата на такива препарати ще попречи на хората да се учат от собствените си грешки, пише “Дейли мейл”.
Ще останем ли хора и дали лекарите ще променят идентичността ни?
“Премахването на тежките спомени не е същото като премахването на бенка или брадавица. Това ще промени собствената ни идентичност, тъй  като това, което сме, е свързано със спомените ни”, каза лондонският професор по медицинска етика Даниел Сокол. Той допълни, че в някои случаи подобна процедура може да има добър ефект, но първо трябва да се установи какви ще бъдат последиците за всяка отделна личност, за обществото като цяло и за нашето чувство за хуманност.
Холандски учени твърдят, че са успели да заличат лошите спомени, използвайки лекарства, каквито обикновено се предписват на пациенти със сърдечни заболявания. Чрез експерименти с животни било установено, че такива лекарства могат да променят възприятията, които мозъкът формира за лошите събития.
Заличава се и споменът за събития, станали години по-рано.
При последното си проучване холандските учени отишли още по-далеч и провели експеримент с 60 мъже и жени. Показвали им снимки на паяк заедно с леки електрошокове, като по този начин им създали “заплашителна” ситуация. Ден след това “лабораторните мишки” били разделени на две групи. На първата група били дадени “правилните” таблетки, преди да им покажат отново снимката на паяка, а втората група е била с таблетки плацебо. Проучването доказало, че по-малък е бил страхът при групата с правилните таблетки.
И след спирането на приемането на таблетките първата група е проявявала значително по-малък страх от паяк. Тези препарати пречат на мозъка да повтаря лошите спомени. Теоретично тези лекарства могат да заличат спомена за травматичните събития, станали години по-рано.
Не е известно дали лекарствата заличават и красивите спомени. Предполага се, че ще минат още няколко години в изследвания и тествания на тези лекарства, докато те бъдат официално приети и се започне прилагането им на пациенти с посттравматичен стресов синдром, посочва Index.hr. /БЛИЦ