Носители на Нобелова награда за физиология и медицина за 2008 г. станаха французите Люк Монтание и Франсоа Баре-Синуси за откриването на вируса на имунодефицита при човека – ХИВ вируса и Харолд цур Хаузен за откриването на връзката между папиломния вирус при човека с рака на шийката на матката.
Първата половина от наградата от 5 милиона шведски крони си поделят /по 2,5 млн. крони/ французите Франсоа Баре-Синуси и Люк Монтание. Те отделят вируса на имунодефицита при човека – ХИВ, откривайки ретровирус, който активно се размножава в увеличените лимфни възли на болните в ранен стадий на СПИН. Баре-Синуси и Монтание описват морфологичните, биохимичните и имунологичните свойства на вируса и откриват, че неговото имунодепресивно действие е свързано с изключително активното размножаване в лимфоцитите и предизвиканите от това увреждания на посочените клетки. Благодарение именно на тази работа стана понятна биологията на заболяването и започна търсене на начини за лечение.
Втората половина от наградата - 5 милиона шведски крони отива при германския вирусолог Харолд цур Хаузен, който работи в Германския център по изследване на рака в Хайделберг. През 1974 г. въпреки съществуващите по онова време догми той предполага, че за рака на шийката на матката причина може да бъде папиломният вирус, предаде ГазетаРу.
БЛИЦ припомня, че Люк Монтание беше един от основните защитници на българските медици в Либия. Според него причината за трагедията в Либия беше вътрешно-болнична инфекция. /БЛИЦ