"Пазаруването онлайн става все по-популярно, но бариерите пред трансграничната търговия спъват развитието му". Това заяви тази седмица в Брюксел еврокомисарката за защита на потребителите Меглена Кунева, посочва Дойче веле.
Северноевропейските нации са шампиони в електронната търговия. През миналата година 91% от гражданите на Дания, Швеция, Норвегия, Исландия и Финландия, ползващи интернет, са закупили стоки по електронен път. Едва ли само по-суровите зимни условия там са причина за това, защото Италия и Испания са също сред бързо развиващите се пазари за електронна търговия.
Предимствата на пазаруването онлайн
50% от германците, французите и британците, имащи достъп до интернет, пазаруват онлайн. В представения от еврокомисаря Меглена Кунева анализ се вижда, че като цяло през последните две години делът на европейците, предпочитащи да пълнят потребителската си кошница, седейки у дома, се е увеличил с шест процента.
Потребителите ценят най-вече факта, че пазарувайки онлайн те могат по-добре да сравняват цените, имат по-богата гама от предложения и по-голям избор на доставчици. Проблемът обаче е в това, че макар и да имат възможности да пазаруват в неограниченото пространство на интернет, европейците все пак рядко напускат границите на националната си държава. В цифри това изглежда така: 150 милиона потребители пазаруват онлайн, но едва 30 милиона пазаруват зад граница.
За това има няколко основни пречки. Повечето търговци на дребно изхождат от това, че пазарът е обикновено разделен по национален признак. Така че макар и да има огромен брой възможности, често се стига до отказ на поръчки и пренасочване на потребителите към държавата, в която живеят. Езиковите бариери също спъват онези, които са решили да пазаруват не само електронно, но и извън националните граници. Този проблем все пак не е сред основните, защото 60% от търговците на дребно вече са подготвени да извършват сделки по електронен път на повече от един език.
Проблемите на безграничния виртуален свят
Не бива обаче да се подценяват националните различия в ДДС, например, или пък в законите за защита на интелектуалната собственост и изобщо потребителското законодателство. Проблемите в трансграничното електронно пазаруване са свързани и с нерядко нарушеното доверие в търговците.
Ако се създаде виртуална книга за жалби и оплаквания, то тя много бързо може да побере възмущения, свързани с неясна валидност на гаранционни срокове, забавени доставки, както и неудовлетворени искания за връщане на суми при рекламация. Ето защо пазаруващият в интернет европеец има усещането, че появят ли се проблеми с търговците, то те ще са по-лесно разрешими на национална територия, отколкото някъде другаде в безграничния виртуален свят. /БЛИЦ