Въпреки разпространеното мнение, че побелялата коса е признак за мъдрост, тя всъщност няма нищо общо с промяната в цвета на косата с напредването на възрастта, убедени са американски учени.
Това побеляване е предизвикано от натрупването на водороден пероксид поради износването на фоликулите на косъма, а пероксидът блокира нормалния синтез на меланина – природния пигмент на косата.

“Всички клетки на косата произвеждат миниатюрни частици водороден прекис и колкото повече остаряваме, толкова по-голямо е количеството на произведеното вещество. По този начин косата се обезцветява отвътре и става сива, а след това напълно бяла”, твърдят учените, цитирани от Ройтерс.

Те са изследвали клетъчната култура на фоликулите на косъма и са установили, че натрупването на водороден прекис е предизвикано от намаляването на количеството фермент, способстващ за разпада на водородния прекис до вода и кислород: “Фоликулите не могат да възстановят вредите, причинени от водородния прекис поради ниските нива на ферментите (MSR A и B), които по принцип изпълняват тази функция”.

Освен това високото съдържание на водороден прекис и ниските концентрации на важните ферменти възпрепятстват формирането на фермента тирозиназа, който регулира производството на меланин във фоликулите на косъма. Именно меланинът е отговорен за цвета на косата, цвета на кожата и очите.

Според учените, че аналогични процеси вероятно са основна причина и за кожното заболяване витилиго. /здраве.bg