Почти седмица преливането на язовирната стена на язовир Орвил (Oroville Dam) създава сериозно безпокойство на властите в Калифорния, което в отделни моменти граничеше с паника и евакуацията на 190 хил души от пет малки града.
БЛИЦ уточнява, че вода от всеки стандартен язовир изтича по три пътя: захранване на водните турбини на електростанцията, резервно източване през шлюзи и аварийно водоизпускване чрез свободно преливане на определено място.
 

В горната част на язовир Орвил обаче на улея за резервно водоизпускване бетонът се изкърти до дъно, водата бързо отми почвата и се образува огромна яма. На свой ред аварийното водоизпускане през бетоновия ръб 10 м. под нивото на стената започна да измива застрашително терена и още по-страшно – от почвата навсякъде бликнаха потоци, застрашаващи тази част на стената просто да се срине и да отприщи като в Апокалипсис огромен поток вода.
 
След взетите мерки аварийно беше източена вода, нивото спадна с около 30 м и ситуацията вече не е така критична. Засега. Въпросите обаче остават.
 
Строителството на стената на язовир Орвил започва през 1961 г. и завършва през 1968 г. Почти 50 г. обаче никой дори не е помислял да я ремонтира.
 
За отбелязване е, че още през 1975 г. под стената става локално земетресение с 5,7 бала, предизвикано от погрешни пресмятания на инженерите – те не пресметнали натоварването на почвата от тази грамадна строителна конструкция с височина 230 м.
 
През 2005 г. три различни независими експертни групи предоставили на властите на щата и на федералното правителство доклади за необходимата спешна (emergency) замяна на земния водоотвод с бетонен, също така да се усилят някои части от стената.
 
Американското правителство обаче 12 години беше твърде заето с други страни (от Либия до Русия) и не обръщаше внимание на дреболии като язовир Орвил. В резултат жителите на Калифорния след мащабниет пожари ги сполетя това наводнение.
 
Екип на БЛИЦ по публикации в rusvesna.su