Собствениците на малки магазини за алкохолни напитки и вино, чийто асортимент се състои от повече от 70 процента алкохолни напитки, не са доволни от изискванията на префектурите и областните администрации на Москва да се затварят в неработните дни от 28 октомври до 7 ноември.

Информацията беше потвърдена от няколко вериги магазини. Регионалните власти в заповедта си се позовават на указ на московския кмет Сергей Собянин, който е наредил спиране на работата на всички магазини, където асортиментът от нехранителни стоки от първа необходимост и/или храни е под 30 процента, информира bg-voice.

Предприемачите в отговор на това посочват, че такова изискване не е въведено при предишни блокирания заради коронавируса. Освен това алкохолът в руския търговски закон е класифициран като храна.

Адвокатът Пьотър Мацкевич посочи, че позицията на затваряне на алкохолните магазини изглежда разумна. В крайна сметка, ако московските власти искаха да изключат алкохола от списъците с хранителни продукти, те трябваше да направят отделен указ в указа.

Въпреки това магазините за алкохол се готвят набързо да разширят асортимента си, за да отговорят на изискванията за наличието на повече хранителни продукти. Собствениците имат намерение да добавят зърнени храни, тестени изделия, яйца и други продукти в магазините – само около 300-400 артикула в допълнение към съществуващите хиляди алкохолни напитки.

Затварянето може да застраши около 200 магазина от 1300, продаващи основно алкохол.
Дмитрий Песков отрече въвеждането на блокиране заради високия брой новозаразени от ковид в Москва. Според него блокиране не се планира.

Каква е разликата между блокирането и наложените от управляващите неработни дни, говорителят на Кремъл не уточни.