Затворник кюрд в затвора в град Триест беше спасен в последния момент при опит да се обеси в килията си с един чаршаф. Това стана, след като на помощ му се притече затворническата охрана. Решилият да сложи край на живота си затворник използва като средство за бесене нарязан на ленти чаршаф, предаде ПронтоСофия.
Въпреки че избяга от смъртта, кюрдът обаче не можа да избяга от италианското правосъдие, тъй като държавата поиска от затворника да й плати 7 евро за повредения чаршаф. Според вестник „Република“ напусналият затвора кюрд, който получи политическо убежище в Италия, дал поисканата сума с мисълта, че вече се е издължил.
Не на такова мнение обаче беше магистрат от Триест, който изправи пред съда бившия затворник „за умишлено и тежко повреждане на държавната собственост“.
Съдиите отсъдиха, че седемте евро не са достатъчни за обезщетяването на държавата и че и кандидат самоубиецът има определени задължения към нея, така че не може да злоупотребява със собствеността й. Съдиите отсъдиха в крайна сметка обезщетение от 30 евро в полза на италианската държава.
Съдебната одисея обаче не свърши до тук. Адвокатът на кюрда поиска той да бъде оправдан. Аргументът му беше, че клиентът му е извършил жеста си в условията на драматична ситуация. След като трима магистрати обсъдиха положението с кюрда, те отсъдиха, че не може да бъде оправдан. Така той беше осъден и на втора съдебна инстанция. За утеха на бившия затворник глобата му от 30 евро беше намалена на 25.
„И после казват, че италианското правосъдие не функционира“, коментира иронично вестник „Република“. /БЛИЦ