Завръщат ли се терорът и насилието в Северна Ирландия? Последните атентати показват, че мирът в ирландската част на Обединеното кралство трябва да продължи да бъде защитаван, се казва в коментар на Торстен Хун за Дойче веле.
Две нападения в рамките на 48 часа с три жертви - подобна ситуация не е имало в Северна Ирландия от над десет години. Съответно голям е шокът в британската провинция, тъй като започналият през 1998 година мирен процес действително доведе до установяването на спокойствие. Смъртоносните прояви на насилие бяха прекратени след ужасяващия атентат в Омаг през 1998 г., при който загинаха 29 души и стотици бяха ранени.
Ужасът на миналото няма да се върне.
Сега изведнъж - трима убити за два дни, което неизбежно повдига въпроса - застрашен ли е мирът? Отговорът засега е - не. Тъй като всички отговорни политици осъдиха двете нападения, включително Шин Фейн, политическото представителство на някогашните бойци от ИРА, отрекли се от насилието. Всички подчертават, че мирният процес трябва да продължи, че войната е минало - както формулира нещата бившият член на ИРА Мартин Макгинес, който днес е вицепремиер. Думите му звучат успокоително и водят до заключението, че ужасът на миналото няма да се върне.
Но все пак заплахи за мирния процес има - при положение, че нападенията не престанат, а на полицията не й се удаде да открие извършителите и да разбие структурите на военизираните републикански групировки. В такъв случай напрежението ще нарасне и ще се появи, например, опасността радикални групировки на протестанти да реагират на насилието на радикалните католици. Подобна ситуация определено би влошила климата на сформираното от двете страни правителство.
Тъжният факт е, че в Северна Ирландия продължава да съществува група непоправими фанатици, които искат да осъществят мечтата си за обединена Ирландия с най-брутално насилие. Тези хора отхвърлят рационалните аргументи, те са обсебени от идеята си. Според силите за сигурност - става дума за около стотина души, които обаче все още разполагат с достатъчно подкрепа сред населението, така че да могат да подготвят атентати, след които безпроблемно да изчезнат.
Северна Ирландия остава разделена страна.
Все още има много северноирландци-католици, на които е трудно да сътрудничат с полицията, съставена предимно от протестанти. Затова и някои от католиците не казват на полицията нищо, макар да знаят нещо. Към което трябва да се добави, че екстремистите оказват силен натиск и заплашват с насилие всекиго, който издаде нещо. В този контекст определено е окуражаващ знак това, че лидерът на Шин Фейн Джери Адамс призовава съмишлениците си да окажат съдействие на полицията за разкриване на атентаторите.
Не бива да се пропуска и фактът, че между католиците и протестантите все още цари голямо недоверие. Северна Ирландия остава разделена страна, двете религиозни групи живеят в два различни свята, а за преодоляването на недоверието ще са нужни десетилетия. И мир. Това е и желанието на по-голямата част от ирландците и да се надяваме, че на радикалното малцинство няма да му се удаде да наруши процеса или да го спре. /БЛИЦ