Световната икономическа криза принуждава източноевропейските мигранти да се завърнат в родните си страни, където гласовете за експулсиране на безработните чужденци от азиатски произход стават все повече, посочва Дойче веле.
Години наред мигрантите от Източна Европа се отправяха на запад в търсене на по-високи заплати и по-добри условия на живот. Миграцията имаше положително отражение в родните им страни - трудещите се навън изпращаха голяма част от работното си възнаграждение на своите семейства, а процентът на безработните ставаше все по-нисък.
Само през 2006 година Испания е приела 803 000 работници от Източна Европа, посочва испанското онлайн-издание Ел Ералдо. В статията се казва още, че от 1989 година насам два милиона поляци и 20% от работната сила на Румъния са напуснали страната си. Същото са сторили стотици хиляди българи, унгарци, словаци, чехи, граждани на балтийските републики, както и такива на страните, произлезли от бивша Югославия.
Изтокът - приемник на мигранти
В средата на 90-те години някои от тези страни започнаха да изпитват липса на работна ръка и бяха принудени да приемат работници от азиатските страни, както и от бившите руски републики, за да запълнят нуждата на трудовия си пазар. Бързо развиващата се икономика и растящите заплати в региона лесно привлякоха гражданите на по-бедните страни.
За кратко време Полша се превърна в страна, приемаща мигранти от Украйна, Китай, Виетнам, Пакистан и Бангладеш. Те работеха в сферата на строителството, услугите и индустрията. Според доклад на ЕК в Полша живеят около 600 000 чужденци, които не са граждани на ЕС. Подобна е и съдбата на Чехия, която през последните години е приела десетки хиляди имигранти от Виетнам, Монголия, Казахстан, Украйна, Молдова, Хърватия, а също и от България.
В Румъния липсата на строителни работници принуди правителството да улесни достъпа на китайци до местния пазар на труда, а в България работа и подслон намериха хиляди виетнамци, украинци и молдовци. В Словакия работят около 40 000 чужденци, които не са граждани на ЕС, а в Унгария 60 000.
Кризата почука на вратата
Страните от Източна Европа живяха с този парадокс до настъпването на кризата. Сега повечето източноевропейски мигранти решиха да се завърнат в къщи, отчасти принудени на тази стъпка от правителствата на приемащите страни.
Поляците и румънците оглавяват класацията на страните, чиито мигранти вече са се завърнали по домовете си или смятат да го направят в най-скоро време.
През 2008 година 100 000 поляци са напуснали Великобритания, а през тази година се очаква същото да сторят още 400 000 техни сънародници. Поради тази причина безработицата в Полша в края на 2009 г. може да достигне 16%. Според проучване на испанската статистическа служба Алфа, подгонени от световната икономическа криза, тази година в родината си ще се завърнат 500 000 румънци, работили в строителния бранш в Испания или Италия.
Хиляди българи също възнамеряват да се върнат в родината си
Те са готови на тази крачка, въпреки че средната месечна заплата в страната е под 300 евро и условията на живот са много по-лоши от тези в Западна Европа, посочва испанското издание.
Докато мигрантите се завръщат в родините си, правителствата на тези страни обмислят, как да изгонят безработните азиатци и граждани на бившите съветски републики.
Чехия вече работи по този въпрос. На тези, които се решат да напуснат страната, чешкото правителство предлага безплатен самолетен билет за връщане в родината и 500 евро в брой. В Румъния, България и Унгария десните радикали дори организират протести, настоявайки за повече работа за местните и експулсиране на чужденците. /БЛИЦ