Съпругата на бившия ръководител на Интерпол Мън Хунвей, който е обвинен в корупция в Китай, казва, че е заплашвана и иска политическо убежище във Франция.

Мън Хунвей изчезна в края на септември при завръщането си в родината си. После Пекин съобщи, че го разследва за корупция, а през октомври той подаде писмено оставка като ръководител на Интерпол.

Неговата съпруга Грейс Мън, която остана в Лион, където се намира централата на Интерпол, казва, че се нуждае от помощта на френското правителство и че е била жертва на опит за отвличане.

Тя обяснява, че в началото на октомври в дома й дошли двама китайски бизнесмени. Те поискали от нея да ги придружи до Чехия с частен самолет, но тя отказала. Два дни по-късно те се върнали, за да й предложат "обиколка с тях из европейски градове".

"След опита за отвличане, предупредих полицията, която ме постави под защита заедно с децата ми - седемгодишните ми близнаци", казва госпожа Мън и добавя, че днес ще отиде във Френската служба за защита на бежанците.

Още през октомври Грейс Мън каза, че се страхува за сигурността си и обвини китайското правителство в "политическо преследване"