Четири жени, които се наричат ​​тайно сестринство, протестираха в Сидни топлес в подкрепа на саудитката Рахаф Мохамед ал-Кунун (18), когато Австралия започна да разглежда молбата й за пребиваване в страната като бежанец.
Те протестираха пред саудитското консулство и призоваха Австралия да одобри п риемането на избягалата саудитска тийнейджърка възможно най-скоро.

Рахаф ал-Кунун, който избяга от семейството си и се барикадира в хотел в Банкок, получи вчера статут на бежанец от ООН и случаят й бе поет от Австралия.
В събота, 5 януари, тинейджърката публикува случая си в Туитър и успя да алармира цялата международна общественост. Благодарение на бързата реакция на потребителите, които са споделили писмото й и в други социални мрежи, много хора по целия свят искат от  правителствата си да помогнат на Рахаф, която е избягала от семейството поради страх за живота си. В понеделник ООН реагира и изпрати хората си да говорят с момичето.
Австралийската външна министърка Марис Пейн обяви днес, че няма срок за оценка на случая Рахаф.
"Австралия преминава през стъпки, които трябва да предприемем във връзка с процеса на оценяване и когато тя бъде завършена, ще имаме съобщение," каза Пейн, който пристигна днес в Тайланд именно поради случая Рахаф.

А Рахаф вече се радва на новооткритата свобода. "Сега мога да правя това, което искам", пише тя в Туитър.

Превод: БЛИЦ