Мрачна история на двойка българи антиваксъри на възраст около петдесетте, е в най-трагичния си момент, защото и двамата са в спешното на болницата в Падуа. Те са интубирани от десет дни в една и съща стая в много тежко състояние, съобщава repubblica.it.

И двамата имали тежки дихателни проблеми и признали още като потърсили помощ, че не са ваксинирани. Спешните медици обаче нямали време да проследяват защо и как се е стигнало до това положение и веднага ги хоспитализирали в отделението.

След първите изследвания, веднага били преместени в интензивното отделение обаче, защото състоянието им било критично. Първоначално те били хоспитализирани в отделни стаи и се опитали да си вдъхнат кураж, като разговарят по телефона, съобщава Gazzettino.

В определен момент обаче клиничната картина се влошила рязко точно в този момент екипът на д-р Иво Тиберио решил да ги събере в една стая, което на медицински жаргон се нарича „Covid-кутия“. Това е стая от около 30 квадратни метра, със сдвоени легла и машина за командно дишане, която държи респираторите прикрепени.

Решението да ги съберат заедно произтича именно от желанието на лекарите да не разделят двойки от съжителство в толкова труден момент като този, хоспитализирана в интензивното, заради последствията, свързани с вируса. Решението произтича от надеждата, че един ден те могат да отворят отново очите си, откривайки, че са преодоляли Covid бурята заедно.

„Случайно попаднах на демонстрации на хора в събота следобед, протестиращи срещи COVID-мерките и дори има такива, които се съмняваха в това, че имам пациенти, хоспитализирани в моето отделение поради вируса.

Но когато един антиваксър премине оттук, той често разбира опасността и се разкайва”, коментира шефът на спешното отделение д-р Тиберио. От началото на пандемията до днес има 375 пациенти в тежко състояние, лекувани в интензивното лечение на болницата в Падуа със смъртност от около 14%.

Най-голяма част от неваксинираните чуждестранни работници в Италия идват от Балканите, предимно от Румъния. 21% от заразените чужденци са румънски граждани, сочи доклад на благотворителната организация “Каритас”, но данните обхващат периода до края на юни 2021 г.

В Италия от 15 октомври зеленият сертификат е задължителен и за работещите като домашни помощници или гледачи на възрастни хора в домакинствата, като всяко италианско семейство има право да го изисква.

Българите, живеещи там, припечелват най-вече като гледачи на възрастни или болни хора. Ако нямат зелен сертификат, рискуват да загубят не само работата си, а и жилището и прехраната си, ако живеят в дома на човека, за когото се грижат. Ако домашен помощник работи без зелен пропуск, рискува глоба от 600 до 1500 евро.

Според официални данни от 26 октомври 82,2 на сто от населението на възраст над 12 г. в Италия е напълно ваксинирано, а 86% са имунизирани с поне една доза. В 60-милионна Италия на 25 октомври са регистрирани 2535 нови случая на заразени и 30 смъртни случая. 338 пациенти са в интензивна терапия.

Превод: БЛИЦ