Френски защитнички на правата на жените от неправителствената организация “Стражеви кучета” " (Chiennes de garde) присъдиха званието “Мачо на годината” на архиепископа на Париж кардинал Андре Ван Труа, съобщи Le Parisien.
Наградата се присъжда всяка година преди 8 март на мъж, който според правозащитничките е направил най-сексисткото изказване или изказване, пълно с омраза към жените.
Андре ван Труа получава златния медал на мачо за думите му, казани по католическото радио “Нотр Дам” относно посвещаването на жените в църковно звание: “Най-трудното е да се намери образована, мислеща жена. Важно е не само да носи пола, но и да има нещо в главата си”.
Второто място и сребърният медал са присъдени на френския хуморист Фабрис Ебуе за неговата забележка в популярното предаване “Пречиш на всички да спят”: “Феминизмът е не просто влияние на властните жени или жените, които са имали малко мъже. Те са и лезбийки”.
Третото място и бронзовият медал са за журналиста и публицист Франсоа Кавана, основал популярното през 60-те и 70-те години женско списание Hara Kiri, за неговата статия във вестник Liberation, в която окалял Сеголен Роаял и Хилари Клинтън и направил пренебрежителни забележки относно външността на Халари Клинтън, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ