Съветът за сигурност на ООН единодушно реши да удължи с още една година мандата на панел, който има за задача да разследва химически атаки в Сирия и да установи виновниците, съобщава "Франс прес".
Подкрепен от Русия, съветът прие американска проекторезолюция за удължаване на съвместното разследване на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) до ноември 2017 година.

Американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че работата на панела, известен като Съвместен механизъм за разследване (JIM), е "далеч от приключване" и посочи информация за атаки с хлор в Източно Алепо.

По време на едногодишното разследване панелът вече установи, че сирийските правителствени сили са извършили три атаки с хлор към села през 2014 и 2015 година.

Така за първи път международно разследване обвини правителствените войски на сирийския президент Башар Асад в атаки с химически оръжия след години на отричане от страна на Дамаск.

Въпреки направените разкрития, Русия отхвърля заключенията като неубедителни и подчертава, че не трябва да се налагат санкции на Дамаск.

Панелът също е установил, че ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия е използвал иприт като оръжие през август 2015 година.

Франция и Великобритания многократно призоваха ООН да наложи санкции на Сирия за използването на химически оръжия, но все още Съветът за сигурност на ООН не е предприел действия.

Сирия се подписа под Конвенцията за химически оръжия през 2013 година и се съгласи да предаде запасите от химически оръжия на международната общност.

Панелът, сформиран от Съвета за сигурност на ООН през август 2015 година, трябваше да приключи работа днес, ако съветът не беше удължил мандата.