Холандци ще продават синтетично месо след 5 години
Бургерите ще са направени от стволови клетки
Екипът от холандски учени, който създаде първото кюфте за бургер в лаборатория, се надява да започне да продава продукта си след пет години, пише BBC News. Изследователите са основали компания, чиято цел е да направи месото по-вкусно и по-евтино. Те създадоха прототип, струващ 215 хиляди британски лири, който беше сготвен и изяден в Лондон преди две години.
Ръководителят на компанията Петер Верстрате разкрива плановете си пред ВВС преди симпозиум, посветен на разработването на технологията. <br /> <br /> “Чувствам се изключително развълнуван от перспективата този продукт да се продава. Уверен съм, че когато бъде предложен като алтернатива на месото, все по-голям брой хора ще го купуват по етични причини.<br /> <br /> Изкуствено отгледаният бургер е създаден от проф. Марк Пост в лабораторията му в Маастрихтския университет.<br /> <br /> “Сигурен съм, че ще стъпим на пазара след пет години”, казва той. По думите му като начало синтетичното месо ще се предлага като ексклузивен продукт, който се поръчва, а ще се появи по рафтовете на магазините, когато търсенето се увеличи и цените паднат.<br /> <br /> Бургерът е направен от стволови клетки. Повечето изследователи, работещи в тази област, се опитват да отгледат човешка тъкан за<br /> трансплантация. Проф. Прост обаче е отгледал мускул и мастна тъкан за бургера си. /БЛИЦ