Вестник "Труд" излъга! Излъга за нещо, което касае милиони. Излъга в ущърб на едни и в интерес на други.
В утрешния си брой изданието се опитва да даде картина на реакцията на медиите за вчерашното земетресение в София. И лъже още от заглавието.

Според "Труд" медиите са реагирали за 3 минути. Да, ама не, както казваше известен наш политически коментатор. Реагираха за 2 минути. И агенция БЛИЦ бе първа. В 22,10.

Това е и втората лъжа на "Труд". Палмата на първенството при него държи агенция "Фокус". Реагирала за 3 минути. Наистина реагира за толкова.

Дали "Труд" не бърка случайно? Не са гледали агенция БЛИЦ? Май само те не са ни гледали.
Защото хиляди столичани звъняха на редакционните телефони. Защото трафикът на агенцията са задръсти. Не успявахме да публикуваме информация, интернетът прекъсваше постоянно. Може би "Труд" са се опитали да влязат точно тогава? Че имали са време и след това, никой не им е пречил. И едва ли само "Фокус" е поставила рекорд по посещаемост.

На "колегите" от "Труд" не им е запърви път. И информацията за футболните изяви на Малкия Маргин за отбора на село Бяга я преписаха. Без да цитират откъде са я взели. Това пък даде възможност на една друга столична агенция също да препише. С 12 часа закъснение. И да цитира "Труд", естествено. Някои залци трудно се преглъщат.

Агенция БЛИЦ е сравнително млада на медийния ни пазар. За сметка на това се старае да компенсира с хъс. И успява. Има желание, за разлика от други, които се опитват да се наложат с име, връзки, силен глас. И удари под кръста.

Това в България вече никого не учудва. Но ето въпрос с повишена трудност - що му трябваше на "Труд" да лъже? Можеше да мине и без този материал - кой за колко време е реагирал.

Е, да, ама нали трябва да се похвали официозът. Нали някои агенции се изживяват като първа и последна дума, щом става въпрос за новини. И някои вестници също. Искате да знаете кои са официозите? Сетете се сами. Ако не можете, ето ви и жокер - прочетете статията на "Труд", там са изброени поименно.

Добре, да допуснем, не са ни видели. Не са ни чели. Не ни признават. Но тогава как могат да претендират за професионализъм, след като не могат да съберат информацията за статийка от три колонки? Липсва им опит, или нещо друго?

Това е последното споменаване на "влиятелния" български вестник в агенция БЛИЦ. Могат да са ни благодарни, утре още няколко души ще прочетат статията им. Агенция БЛИЦ вече няма да цитира тази медия. Докато нещата не си дойдат на местата. Докато не започнат да ни цитират, без да се разсейват. Докато не получим извинение.
Всъщност не очакваме да го получим. 
Венцислав Дяков, БЛИЦ