На фона на продължаващата пандемия на Covid-19 учени предупреждават за нова опасност. Както се вижда, четвъртата поред глобална вълна на инфекцията е практически неизбежна и ще се застъпи със сезона на обичайните простудни заболявания. Това може сериозно да усложни ситуацията в здравните системи и да доведе до стотици хиляди жертви. Доколкото е вероятен такъв двоен удар, експертите предупреждават за дупандемия или двойна пандемия, пишат BBC, цитирани от НюзБг.

Затишие пред буря

Сезонът на простудните заболявания в северното полукълбо започва по правило с настъпването на първите студове и продължава почти половин година - до средата на март. Изминалата 2020 година се оказа най-голямото изключение от това правило. Но не трябва да се забравя, че в повечето страни училищата бяха затворени, а възрастната част от населението преобладаващо си седяха по домовете - затова и разпространението на грипа беше изключително малко, намаляха и простудните заболявания.

Тази есен обаче ситуацията е принципно различна. В развитите страни, където значителна част от населението вече е ваксинирано срещу Covid-19 се снемат и отменят ограничителни мерки. Децата са в класните стаи, а възрастните - в офисите и ресторантите. И напълно очаквано статистиката на простудните заболявания и грипа започва да пълзи към върха, започвайки да набира обороти на епидемия.

Паралелно с това обаче новата вълна на коронавирусна епидемия настъпва - статистиката на новите случаи стабилно расте дори и в една от най-ваксинираните държави - Израел. В Русия се отбелязват нови върхове.

Проф. Даниел Соломон от медицинския факултет на Харвард предупреждава, че западните страни са изправени пред опасност от две епидемии и здравните системи отново ще се окажат претоварени и без възможност да се справят с потока от болни.

Според повечето епидемиолози, възвръщането на живота към обичайното му русло от преди Covid-19 времето, неизбежно ще бъде съпроводено и към връщането на обичайните инфекции. И грипът не може да ни подмине.

Грипът

Проф. Дейвид Матюс от Бристолския унивреситет припомня статистиката на иначе считания за безопасно заболяване грип - ежегодно от усложненията от него умират около 650 хиляди души. По никакъв начин не трябва тази инфекция да се подценява, особено от възрастните, хора с хронични заболявания и деца с неукрепен още имунитет. За разлика от коронавируса, който децата прекарват относително леко, при грип нараства значително шансът за тежко заболяване и попадане в болница за лечение.

Епидемиологът от Лондон и президент на британската академия на медицинските науки Ан Джонсън предупреждава и за друга опасност - ежегодно грипът мутира, но на всеки около десет години има една поява на нова, значително по-опасна мутация или щам. Джонсън припомня и че това се е случило за последен път през 2009 година, когато свинският грип от Мексико прерасна в глобална епидемия.

Положителното обаче в този случай е, че за борба с епидемията на грип нови мерки не се налага да се въвеждат - а вече обичайните мерки, с които светът би трябвало да е свикнал вече, остават в сила - носенето на маски, хигиена, дистанция и основното - ваксинация.