В италианския парламент вече има група за приятелство в България. Посолството на България в Рим е било домакин на нейната учредителна среща, на която присъстваха многобройни представители на политиката, бизнеса и медиите, съобщава.
Депутатът от управляващия Народ на свободата Роберто Росо е председател на междупарламентарната група. Тя обединява 75 депутати и сенатори с различни партийни цветове. Росо е зам.-председател на Комисията за земеделие в Долната камара на парламента.
Зам.-председател на групата за приятелство пък е сенаторът от Народа на свободата Валтер Дзанета. Сред приятелите парламентаристи на България е и пожизненият сенатор и бивш президент на Републиката Франческо Косига.
В групата за приятелство са още и Фабрицио Чикито, който оглавява парламентарната група на Народа на свободата в Камарата на депутатите, а също и Стефано Стефани от Северната лига, който е председател на Комисията за външна политика в Камарата на депутатите.
Заздравяването на политическите и бизнесвръзките между Италия и България ще бъде сред целите на групата за приятелство, каза българският посланик в Рим Атанас Младенов.
Подготвя се посещение в Рим на представители на групата за приятелство с Италия в Народното събрание, чийто председател е Иво Атанасов. В нея членуват една пета от българските депутати.
Междупарламентарна група за приятелство с България в италианския парламент имаше по време и на предишното правителство на Силвио Берлускони, докато по време на правителството на Романо Проди подобна група не беше основана.