В Израел започнаха парламентарни избори, в резултат на които ще бъде сформирано ново правителство и ще бъде назначен премиер, предават информационните агенции. Над шест милиона избиратели ще могат да гласуват в повече от три хиляди избирателни секции, които са отворени в цялата страна.

Гласуването се извършва по партийни списъци. Списъци, получили най-малко 3,25% от гласовете, участват в разпределението на депутатските мандати. Нито една партия в цялата история на Израел не е успяла да вземе 61 от 120 места в Кнесета, така че правителството винаги е било сформирано на коалиционна основа.

След като получи официални резултати от изборите, президентът на Израел Реувен Ривлин ще се консултира с партиите, които влизат в Кнесета. Според техните резултати той ще трябва да възложи формирането на правителство на един от депутатите, който, по мнението на държавния глава, има най-голям шанс да получи подкрепата на парламентарно мнозинство. 

Изборите са с високи залози, които ще решат дали да продължи управлението на премиера Бенямин Нетаняху, въпреки обвиненията в корупция или да го заместят с бивш военачалник, нов в политиката, отбелязва AFP, цитирана от Фокус.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ