"За нормален дебат трябва да се съгласим с някои нещата. Първо, писаните правила се прилагат еднакво за всички. Aлтернативният вариант е една категория хора да се самоопределят за моралисти и морални съдници, те да определят за кои персони има писани правила и закони те да са съдници и да отправят морални присъди".

Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски след среща по повод нов обществен договор, свързан с промените в конституцията.

На нея присъстваха още лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който по-рано намекна, че Пеевски трябва да се оттегли от комисията, разглеждаща основния закон. 

Карадайъ настоя, че преди да се правят промени в конституцията, първо трябва да се спазва сега действащата

Представителите на ДПС бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в НС.

"Не говорим за дадена персона, а просто, че някои партии и организации не могат да бъдат морални съдници на България. Доверието се дава на различни партии, за които избирателите гласуват. Всички тук сме с излъчено доверие. Няма как една партия да е съдник на друга. Нямат това право. Можем да им погледнем миналото и техните обвързаности. Нямат моралното право.

Трябва да има нов обществен договор и всички хора, които представляваме, да бъдат еднакво уважавани. Няма по-умни и по-глупави избиратели, по-добри и по-лоши, по-красиви или по-грозни, което се опитват умнокрасивите, както сами се определят, да ни го налагат", настоя Пеевски.

"Трябва да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва в България. Всичко, където летяха някъде в розовите облаци, свърши със състава на това правителство. Трябва да кацнат, имат правителство, да направят разумните неща за България. Когато кацнат, ние ще бъдем тук, за да водим разговори в името на всички наши избиратели", настоя депутатът от ДПС.

Той подчерта, че никой не може да изключи ДПС от разговори. "Ако 204 депутати смятат да изключат ДПС, нашите избиратели няма да ни изключат от този договор и от разговора за нов обществен договор", отговори той на въпрос може ли мнозинството да ги изолира. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук