Според експерта Валери Боровик, новите дронове носят бойни глави с тегло до 20 килограма, докато летят със скорост до 700 км/ч.

В Украйна инженери създадоха атакуващи дронове, които могат да достигнат Москва. Това заяви представителят на екипа на CNN Валери Боровик, цитиран от Фокус.

По думите му компанията е разработила няколко модела дронове с различни форми и размери. Един от тях се отличава с далекобойност и бойна мощ. Името и техническите характеристики на самолета обаче все още се пазят в тайна.

"От 15 до 700 километра в зависимост от бойната глава. С 20-килограмова бойна глава можем да стигнем чак до Москва", сподели Валерий Боровик.

Неговият екип тества и нов военен дрон от авиационен тип, наречен Vidsich. Този БПЛА е предназначен за атака на руски позиции, може да носи бойна глава с тегло 2-3 кг на разстояние до 40 км под управление на оператор.

„Ние концентрираме атаките си главно върху много скъпо руско оборудване“, каза Боровик.

Едно от предимствата на модела, Валерий Боровик, нарече невидимост: той е практически невидим и нечуваем в небето по време на работа.

Предполага се, че Vidsich ще се използва заедно с безпилотни разузнавателни самолети, които екипът също сглобява. Руснаците използват подобна тактика с дроновете камикадзе Lancet.

Според Валери Боровик сега неговата компания произвежда около 50 дрона на месец, но сега преговаря с украински завод за увеличаване на броя до 1000 единици. В арсенала на разработчиците вече има готови модели с различни форми и размери.

На 1 юни Министерството на цифровото развитие организира състезание за FPV дронове, така че разработчиците да могат да покажат своите дронове в действие и да заинтересуват военните. 

Много от разработчиците, участвали в състезанието за дронове, признават, че работят върху създаването на дронове, които могат да летят на дълги разстояния и да носят големи полезни товари. Някои от тях вече постигнаха успех и сред тях е отборът на Валери Боровик.

Според ръководителя на Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна Юрий Щигол, армията се нуждае от различни видове дронове, както скъпи, така и евтини, оборудвани с различни видове комуникация. Според него властите искат да увеличат производството на БПЛА.

„Около 30 компании в Украйна вече масово произвеждат тези дронове и нашата цел е да закупим до 200 000 до края на годината. Досега сме подписали договори за закупуване на 2000, а това е само за няколко седмици Този процес се разширява всяка седмица“, увери Юрий Щигол.

На 30 май няколко дрона атакуваха Москва, нанасяйки щети на жилищни сгради. Руснаците забелязаха в небето мистериозни дронове с аеродинамичен дизайн "патица".

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук