Руското министерство на отбраната показа видео с излизането на още една група бойци от територията на завода Азовстал в Мариупол.

Официалният представител на ведомството ген. Игор Конашенков, цитиран от осведомителните агенции, каза, че през последните 24 часа нови 771 бойци са напуснали завода и са се предали.

„Общо 1730 бойци са се предали от 16 май, включително 80 ранени“, каза генерал-майорът.

Той добави, че всички нуждаещи се от лечение получават медицинска помощ в болниците в Новоазовск и Донецк.

Условията на задържане на бойците, напуснали Азовстал, които сега се намират в село Еленовка, бяха проверени от представител на въоръжените сили на Украйна и представители на Червения кръст. Те отбелязаха, че няма оплаквания от предалите се и руската страна изпълнява обещаното - бойците се държат в добри условия и са снабдени с всичко необходимо.

"Необходимото беше доставено в рамките на един ден, за да се приемат хората при нормални условия. Това, което обещаха, беше изпълнено. Лекарите свършиха доста голяма работа за ранените украински войници за един ден. Няма недостиг на храна", отбеляза представителят от въоръжените сили на Украйна.

Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че на украинските военни, които ще напуснат Азовстал, ще бъде гарантиран живота и достойно отношение към тях. Руският лидер предложи на представители на ООН и Червения кръст лично да видят как се държат с украинските бойци.