Диверсантите не изоставят опитите си да проникнат в Киев - преобличат се в цивилни дрехи и използват откраднати автомобили, пише УНИАН

Това се посочва в оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 26 март.

„Вражеските диверсионно-разузнавателни групи, разположени на територията на Киевска област, не изоставят опитите си за проникване в столицата“, се казва в доклада.

По-специално, диверсантите се обличат в цивилни дрехи и използват автомобили, откраднати от цивилното население.

Генералният щаб отбеляза също, че противникът продължава да търпи загуби във всички посоки.
 

Ракетни удари разтърсиха западната столица на Украйна, небето над Лвов почерня ВИДЕО


Отбранителните сили методично унищожават руските нашественици“, подчертаха от Генералния щаб.

По-рано говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Александър Мотузяник каза, че Киев е добре укрепен, а елитът на въоръжените сили на Украйна е ангажиран с неговата отбрана.

Представителят на ведомството допълни, че защитниците са отблъснали руските войски от столицата на разстояние 70 километра, а в някои райони - 35 километра.

По указание на губернатора на региона язовирът Хаджибей беше миниран в Одеса. Украинците планират да го взривят. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Както предупредиха от ведомството, ако този план бъде изпълнен, тогава гъсто населените райони заедно с жителите на града ще бъдат в зоната на наводнението.
 

Медведев назова 4 ситуации, когато Русия ще използва ядрено оръжие


В същото време се отбелязва, че опитът на представител на държавната служба на Украйна за извънредни ситуации да предотврати това безумно решение бил строго наказан и дори бил заплашен с екзекуция.

Руски медии публикуваха видео с попадения на ракети Искандер на позициите на въоръжените сили на Украйна в Изюм. Бойни машини се криели зад православен храм. Не помогнало – църквата останала непокътната, техниката е унищожена.Междувременно стана ясно, че северният областен център Чернигов е на прага на хуманитарна катастрофа поради постоянни обстрели от руските войски и отрязване на града от възможността за оказване на първа необходима помощ. След унищожаването на пътния мост от руската артилерия, възможностите за евакуация от града бяха силно намалени.

Градът започва да използва пешеходен мост за прехвърляне на хора и хуманитарна помощ в двете посоки през река Десна, но окупаторите започват да обстрелват и него. Това видя снимачният екип на канала Sky News, който се озова под обстрел, съобщава The Daily Mail.
 


Моментът на стрелбата е заснет на видео. Специалният кореспондент Алекс Крауфорд и нейният екип се хвърлят от колата им на земята. Под грохота на снарядите, Крофорд героично се опитва да завърши репортажа, заснемайки изненадващата атака.В този момент обаче тя е прекъсната от виковете на цивилен, който предупреждава за нов предстоящ обстрел. В тази връзка екипът на Sky News скочил на крака, качил се обратно в колата, за да напусне мястото възможно най-скоро.

"Внезапно в района удари залп от ракети и всички се сринаха на земята. Тогава настъпи паника, когато десетки превозни средства се обърнаха припряно и се опитаха да си проправят път през дърветата и да се върнат на откритото поле. Руснаците вече бяха ударили пасарелката , но когато колите на цивилни и спешни служби се разпръснаха, ги последваха удари“, описва по-късно инцидента кореспондентката.Крауфорд подчерта, че за руските нашественици не е било достатъчно просто да обстрелват пешеходния мост, те също се стремели да убиват хора, които са се опитвали да напуснат града, както и лекари и доброволци, които им помагат.

След артилерийската атака хора в десетки автомобили в паника се опитаха да излязат от горската местност край реката на открито поле.Атаката срещу цивилни и лекари нарушава хуманитарния кодекс на Женевските конвенции, които Русия също е подписала.

Седмици по-рано главният чуждестранен кореспондент на Sky News Стюарт Рамзи и операторът Ричи Моклеър бяха ударени от куршуми, когато руски военен диверсионен екип устрои засада на колата, превозваща техния филмов екип от Ирпен към Киев.

Обстрелът не спрял, дори когато изскочилите от колата кореспонденти започнали да викат: „Спрете да стреляте, ние сме журналисти!“

В края на февруари друг екип на Sky News беше принуден да бяга в прикритие, след като попадна под минометен обстрел в Бердянск, близо до брега на Азовско море.

Както OBOZREVATEL съобщи по-рано, руските военни стреляли с тежко въоръжение по селата от Киевска област. В резултат на това били разрушени най-малко пет къщи. Има пострадали, сред които едно дете.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!