10 рецепти от българки за перфектна коледна трапеза
Ястията може да е традиционна или с елементи, взети назаем от останалите държави, празнуващи на този ден по света, но важното е да е богата
Коледа идва, а с празника на Рождеството приключва и 40-дневният пост, по време на който църковният канон категорично забранява консумацията на месо, мляко и всякакви други животински продукти.
Коледната трапеза може да е традиционна или с елементи, взети назаем от останалите държави, празнуващи на този ден по света, но важното е да е богата. Освен месо на нея задължително присъстват и останалите забранени до този момент продукти – сирене, кашкавал, мляко, масло и т.н.
На много места у нас се приготвя т.нар. капама – това е ястие с три или повече вида месо. Всеки край има различни традиции, свързани с готвенето на тази типично българска народна гозба.
По Коледа говорим за зимна капама – тя е по-тежка и съдържа много месо, защото всичко трябва да е в изобилие. В добавка към основното ястие, на трапезата се слагат и други месни продукти – луканка, сурова наденица, кървавица, черен дроб, печена кокошка и всякакви други мезета.
Питката е със задължително присъствие на коледната трапеза – бухнала и мека, тя е гордостта на всяка домакиня. Предястията и салатите са типичните за сезона – с картофи и боб, печени чушки и млечни сосове, а за по-весело настроение може да са в по-необичайни форми и аранжировки. Ястията са топли и тежки, особено вкусни за спазвалите постите до Бъдни вечер.
Традиционно на масата има пълнени чушки с кайма, капама, свинско (печено прасенце, бут, пържоли, свинско със зеле), боб на фурна, сарми (с кайма или с хапки месо), а напоследък популярност придобиват и пълнената пуйка и пълнено пиле, които са ефектни, вкусни и могат да нахранят голяма компания.
И понеже студеното време навън предразполага към похапване на сладки изкушения, в десертите разнообразието също е голямо – от бисквити в най-различни форми, курабийки и меденки, през немския коледен Щолен, българския тиквеник и баклава, че до впечатляващи торти (шоколадови, сметанови, бисквитени).
Сайтът „Вкуси ме“ идва на помощ и за тържествената празнична вечеря на 25 декември. Тук сме подбрали няколко различни и много вкусни предложения за коледната ви трапеза, а от вас и вашата фантазия зависи какво и как ще комбинирате за своите роднини, близки и приятели. Ето 10 вкусни идеи за коледната трапеза.
1. Коледно подаръче за всеки
Рецепта на Гергана Ламбрева
50 г картофено пюре
2 сварени гъби
3-4 резенчета кисела краставичка
3-4 резенчета морков
за украса:
лентички червена чушка
магданоз
2. Солена торта „Коледна звезда“
Рецепта на Гергана Ламбрева Необходими продукти:
1,5 кг картофи
2 с.л. настърган кашкавал
1 с.л. масло
2 с.л. прясно мляко
10 печени чушки (3 се отделят за украса)
3 кисели краставички
3 сварени яйца
200 г колбас
3. Зелеви сарми с кайма и ориз
Рецепта на Ирина Андреева Jolie Необходими продукти за 2 порции:
14 листа от кисело зеле
500 г кайма
220 г ориз
1 голяма глава кромид лук
1 шарена чушка
150 г млени домати от консерва
1/2 връзка магданоз
4 с.л. олио
2 с.л. червен пипер
черен пипер на вкус
сол на вкус
4. Пълнено пиле върху коледни сармички
Рецепта на Мария Симова Необходими продукти:
500 г кайма
1 ч.ч. ориз
олио
кисело зеле листа
1 глава лук (ситно нарязан)
1ч.л. червен пипер
сол
черен пипер
5. Португалски коледен десерт с шампанско „Боло рей“
Рецепта на Ирина Андреева Jolie Необходими продукти:
500 г брашно + още за омесване
30 г жива мая
100 мл топла вода
настъргана кора от 1 лимон
3 жълтъка
щипка сол
150 мл шампанско
100 г разтопен маргарин
150 г микс от захаросани и сушени плодове
1 яйце
едно зърно боб
паричка
за намазване и украса:
1 яйце
200 г микс от захаросани и сушени плодове
6. Меденки с шипков мармалад
Рецепта на Анелия Терзиева Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
2/3 ч. ч. олио
2 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1 бакпулвер
2.с.л. оцет
3 ч.ч. брашно (може и малко повече)
7. Баница с извара и стафиди
Рецепта на Добринка Петкова Необходими продукти:
500 г кори за баница
125 г масло
за плънката:
500 г извара
300 г стафиди (аз сложих и малко сушени червени боровинки)
200 г захар
5 яйца
2 ванилии
настъргана лимонова кора
8. Коледни пънчета
Рецепта на Добринка Петкова Необходими продукти:
за блата:
3 яйца
150 г захар
100 г брашно
1 ванилова захар
за белия крем:
250 г масло
150 г пудра захар
1-2 с.л. прясно мляко
за бисквитения пълнеж:
200 г смлени бисквити
200 г смлени орехи
3 с.л. какао
100 г пудра захар
2-3 парченца настърган черен шоколад
2 с.л. шипков мармалад (или друг по избор)
6 с.л. сварено горещо кафе
за глазурата:
50 г черен шоколад
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. масло
кокосови стърготини
9. Баклава
Рецепта на Сия Рибагина Необходими продукти:
1/2 лимон
2 ч.ч. смлени орехови ядки
3 яйца
4 ч.ч. вода
4 ч.ч. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
200 мл олио
125 г краве масло
10 г бакпулвер
250 мл краве прясно мляко
200 г царевично нишесте
1 кг брашно (тип 500)
10. Немски коледни сладки
Рецепта на Сабина Димитрова Необходими продукти:
400 г брашно
200 г масло
3 жълтъка
100 г захар
настъргана кора на 1 лимон
2 ванилии
50 г смлени орехи
1/2 ч.ч. конфитюр
1/2 чаена чаша пудра захар