4 вкусни есенни рецепти с ябълки
Ябълките са любим продукт в есенната кухня, защото можем да си ги набавим лесно, цената им е добра и са много вкусни. Освен това има различни видове ябълки - по-сладки или по-кисели в зависимост от предпочитанията ни.
Хубавото на ябълките е, че те могат да издържат месеци, ако ги съхранявате правилно. Така можете да хапвате от вкусните и екологично чисти плодове от село в продължение на седмции, дори месеци. Най-лесният начин да съхранявате ябълки е като ги увиете във вестник и ги приберете на тъмно и хладно място.
Ако се снабдявате с ябълки от магазина, избирайте плодове без наранявания, защото те се развалят много бързо.
Пържени филийки с ябълки по френски
Чудесна идея за бърза закуска. Калорични, но много вкусни, пържените филийки по френски (наричани още френски тост) са идеалният начин да започнете деня. Вижте рецептата за пържени филийки с ябълки по френски (френски тост с ябълки)
Необходими продукти за 6 порции: 12 филии хляб, 4 сладки ябълки, 2 с.л. масло, 1/2 ч.ч. кафява захар, 4 средни яйца, 1 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.ч. прасно мляко, щипка сол, пудра захар по желание за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и добавете нарязаните на малки кубчета ябълки. Добавете инд. орехче и оставете в тигана, докато покафенеят, като ги разбърквате постоянно
Добавете 1 с.л. вода и поръсете ябълките със захарта. Оставете за около 5 минути и след това свалете от котлона
Време е да сглобите френския тост. Вземете по 2 филии хляб и притиснете с пръсти средата така, че да се оформи нещо като джоб. Сложете от ябълковата смес и покрийте с другата филия
Потопете двойните френски тостове в сместа, приготвена от прясното мляко, яйцата, канелата и солта, след което запържете в тиган за окло 1 минута от всяка страна
За да са напълно сготвени, френските тостове трябва да се довършат във фурната. Сложете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10-12 минути
Преди сервиране по желание можете да поръсите с пудра захар
Пилешки руладини с ябълки и козе сирене
Една нестандарта рецепта с любимите ни пилешки гърди. Превърнете ги във вкусни руладини, като приготвите пълнеж от козе сирене и ябълки. Вижте рецептата за пилешки руладини с козе сирене и ябълки
Необходими продукти за 6 порции: 3 пилешки филета тип пеперуда или 6 половинки, 90 гр. козе сирене, 1 голяма ябълка, сол и черен пипер на вкус, кората от 1/2 лимон, 1 яйце, 1 1/3 ч.ч. галета, 1/2 ч.ч. пармезан, масло и олио
Начин на приготвяне:
Разделете филето пеперуда на две. Начукайте всяка половинка и овкусете със сол и черен пипер
В купа смесете козето сирене, лимоновата кора и нарязаните на малки кубчета ябълки.
Разстелете сместа върху начуканите пилешки филета и навийте на руладина
Оваляйте всяка руладина в брашно, след което в разбитото яйце и накрая в сместа от галетата и пармезана
Запържете в тиган, след което сложете в тава в предварително загрята на 200 градуса фурна за още 15 минути
Есенен галет с ябълки
Преминаваме към вкусните ябълкови десерти. Вижте как да си приготвите вкусен галет с ябълки за есента.
Необходими продукти: 2 1/2 ч.ч. бяло брашно +2 с.л., 6 с.л. захар, щипка сол, 200 гр. масло + 1 с.л., 3 с.л. олио, 4 зелени ябълки, кората на 1 портокал и 2 с.л. прясно изцеден сок от портокал
Начин на приготвяне:
В купа смесете 2 1/2 чаши брашно със солта и захарта
Добавете охладеното масло, нарязано на кубчета и претрийте брашното. Добавете 3-4 с.л. студена вода. Оформете тестото, увийте го в свежо фолио и оставете в хладилник за 1 час.
След това разточете тестото така, че да се получи диаметър от около 30-35 см.
В купа смесете нарязаните на кубчета обелени ябълки, към които сте добавили сока и кората от портокал.
Разстелете тестото във форма с диаметър около 26-29 см. и поръсете тестото със смес от 1 с.л. брашно и 2 с.л. захар. След това разстелете ябълковата смес и отгоре "завийте" тестото от всички страни
Намажете леко ябълките и тестото с 1 с.л. разтопено масло
Печете за около 40 минути на 220 градуса.
За галета можете да приготвите и сос от 1 ч.ч. кафява захар, 60 гр. масло, 1 ванилия, 2/3 ч.ч. готварска сметана и 1 с.л. ром. В тенджера разтопете маслото и захарта и разбърквайте до разтапяне на захарта. Добавете готварската сметана и оставете да къкри за 5 минути. Свалете от котлона и добавете ванилията и рома. При сервиране можете да полеете галета с част от соса
Ябълков трайфъл с карамел
Необходими продукти за 4 трайфъла:
Карамелен сос: 1/2 ч.ч. захар, 50 гр. масло, 1/4 ч.ч. готварска сметана
Ябълковите кубчета: 3 ябълки, нарязани на кубчета, 6 с.л. кафява захар, 20 гр. масло, 2 с.л. лимонов сок, канела и инд. орехче на вкус
Канелената бита сметана: 1 ч.л. сладкарска сметана, 1/2 ч.ч. пудра захар и 1 ч.л. канела
Трябва ви и 1 ч.ч. гранола, по-позната като американско мюсли
Начин на приготвяне на карамеления сос:
В тенджерка сложете захарта и я оставете до образуването на карамел
След като захарта се разтопи напълно, свалете карамела от котлона и веднага добавете нарязаното на кубчета масло и разбъркайте.
След получавате на хомогенна смес, добавете сметаната
Оставете да се охлади на стайна температура
Начин на приготвяне на ябълковите кубчета:
Разбъркайте ябълковите кубчета със захарта, канелата и инд. орехче. По желание можете да добавите и джинджифил на прах
Добавете маслото и оставете да се готвят около 20 минути
Начин на приготвяне на канелената сметана:
Разбийте сметаната с пудрата захар и към нея добавете канелата
Начин на приготвяне на трайфъла
Време е да сглобим трайфъла. За максимален ефект използвайте прозрачни чаши с форма, височина и ширина по ваш избор
На дъноото на чаша сложете бита сметана.
Добавете гранола.
Над гранолата сложете карамелен сос и след това ябълки.
След това сложете отново сметана и така докато запълните избраната от вас чаша. Последният слой трябва да е със сметана, която да полеете леко с карамелен сос.
Приберете в хладилник за няколко чаша преди сервиране.
Източник: rozali.com