Да си оближеш пръстите с тази рецепта: Домашна торта "Добуш"
Най-напред се приготвят блатовете за тортата
Необходими продукти:
За блатовете:
130 г брашно
1 щип. сол
7 яйца
200 г захар
За крема:
220 г шоколад
50 мл. вода
3 яйца
200 г захар
220 г масло
1 ч.л. ванилия
За карамела:
150 г захар
Начин на приготвяне:
Най-напред се приготвят блатовете за тортата. За целта брашното (130 г) се смесва със солта (1 щип.) и се пресява няколко пъти, пише 1001recepti.com.
Яйцата (7 бр) се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг в отделна купа, а жълтъците се разбиват до побеляване, заедно със захарта (200 г).
Брашното се добавя постепенно към жълтъчната смес, като се бърка с шпатула внимателно. След това се прибавят разбитите на сняг белтъци и отново се разбърква с шпатула, за да не се загуби обемът на белтъците.
Получената рядка смес за блатовете се разделя на 6 или 8 равни части. те се изпичат поотделно в тавичка с диаметър 18-20 сантиметра. Може да се използва хартия за печене, като се очертаят еднакви по размер кръгове, в които да се разпредели сместа и да се изпекат блатове с желания диаметър.
Разкриха ми тайната за сочна и вкусна пица за минути, семейството я обожава
След като блатовете се изпекат, се оставят да изстинат. През това време се приготвя кремът.
Твърдият шоколад (220 г) се начупва на парченца и се смесва с водата (50 мл.). Поставя се в купа и се стопява на водна баня. След това при непрекъснато бъркане и на тих огън се добавят предварително разбитите до гъста смес яйца (3 бр), захар (200 г) и ванилия (1 ч.л.). Бърка се с шпатула, за да не се загуби обемът на сместа.
Накрая се прибавя маслото (220 г) на малки кубчета, докато се разтопи напълно. Кремът се разбърква старателно.
В подходящ съд започва реденето на тортата. Поставя се блат, намазва се обилно с крем, следва отново блат и ред крем. Това се прави до изчерпване на количествата, като тортата се завършва с блат. Притиска се леко.
Накрая се приготвя карамелът. За целта захарта (150 г) се разтопява на тих огън в тенджерка и щом се получи еднороден карамел, с него бързо се залива тортата, преди да се е втвърдил.
Тортата се разрязва на парчета и се сервира. По желание се декорира с готови захарни фигурки.