Да си оближеш пръстите! Вкусни гръцки сладки за Великден

Южната ни съседка с изкушаващо предложение за празника

Сладкишите са важна част от великденската трапеза. Вижте нашите предложения, директно идващи от южната ни съседка Гърция, пише gotvach.bg.

<strong>Първата рецепта е за страхотен ябълков сладкиш</strong><br /> <br /> <em>Необходими продукти: </em>8 ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 &frac12; ч.ч. захар, 8 яйца, 2 с.л. разтопено масло, 1 бакпулвер, 1 ванилия, пудра захар за поръсване.<br /> <br /> <em>Начин на приготвяне: </em>Смесете брашното с бакпулвера. Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със захарта и ванилията. Белтъците се разбиват много добре. Смесете всички продукти и изсипете сместа в намазнена с масло тава.<br /> <br /> Почистете и нарежете ябълките на тънки ивици и ги поставете в горната част на тестото, така че всяко парченце да се потопи в тестото. Печете на умерена фурна за около 30 минути. След като сладкиша изстине го поръсете с пудра захар.<br /> <br /> <strong>Следващото ни предложение е за традиционни гръцки сладки със сусам</strong><br /> <br /> <em>Необходими продукти:</em> 1 ч.ч. разтопено масло, 1 &frac12; ч.ч. захар, 3 яйца, &frac12; ч.ч. портокалов сок, 6 ч.ч. брашно, &frac12; ч.л. сода, 2 ч.л. бакпулвер, 7 с.л. мляко. За намазването на сладките са нужни 1 яйце, разбито с малко мляко и сусам за поръсване.<br /> <br /> <em>Начин на приготвяне:</em> Смесете разтопеното масло и захарта. Добавете яйцата едно по едно и последователно прибавете портокаловият сок. Пресейте брашното със содата и бакпулвера и ги прибавете към останалите продукти. Замесете меко тесто.<br /> <br /> Направете сладките във форма, която желаете. Традиционните гръцки сладки обаче се правят като се преплитат две части и краищата се прилепват. Отгоре ги намажете със сместа от яйце и прясно мляко и най-накрая поръсете със сусам. Печете на умерена фурна.<br /> <br /> <strong>Гръцки сладки II вид</strong><br /> <br /> <em>Необходими продукти:</em> 250 г масло, 1 ч.ч. захар, 3 жълтъка, 1 ванилия, 1 бакпулвер, &frac12; ч.ч. прясно мляко, 4 &frac12; ч.ч. брашно, настъргана лимонова и портокалова кора.<br /> <em><br /> Начин на приготвяне:</em> Разбийте маслото със захарта, прибавете жълтъците, ванилията, млякото, настърганата портокалова и лимонова кора. Направете гладка смес и прибавете брашното с бакпулвера. Направете тестото, ако се наложи добавете още брашно.<br /> <br /> След като оформите окончателно тестото го оставете да си почине един час. Оформете сладки в различни форми и печете на умерена фурна.