Ето как да направите още по-вкусно това традиционно ястие! Страхотна рецепта за голяма лозова сарма

Гостите няма да искат да станат от масата, след като опитат гозбата ви

Сармите са ястия, които ни позволяват да развихрим въображението си. В тази рецепта забележителни са размерът и забавните акценти на ядки, лимон и пресни подправки, пише menumag.bg. 

Необходими продукти за 4 порции
20 - 30 консервирани лозови листа
1 ч. ч. леща
1 ч. ч. ориз
4 с. л. зехтин
2 с. л. лук, нарязан на ситно
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
70 мл. сок от лимон
3 с. л. магданоз, копър и джоджен, нарязани или 1 с. л. сушени
2 с. л. маслини, нарязани
½ ч. ч. белени тиквени семки или кедрови ядки
100 мл. бяло вино
 сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне
1.
В загретия зехтин се слагат лукът и половината от чесъна, разбъркват се и се добавя лещата. Налива се 1½ ч. ч. гореща вода, затваря се с капак и се оставя да поври на тих огън за 15-20 мин. Внимава се да не изври водата.
2. Когато лещата е почти готова се добавя оризът и още 1 ч. ч. гореща вода. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оставя се на тих огън, докато оризът поеме цялата течност.
3. Дъното и стените на форма за кекс се покриват плътно с лозови листа.
4. Плънката се обърква с останалия чесън, лимоновия сок, зелените подправки, маслините и семките. Сипва се във формата и се покрива с останалите листа. Залива се с виното и още 1 ч. ч. гореща вода или бульон. Запича се в загрята фурна за 20 мин. на 200º С. Сармата се сервира охладена, обърната и нарязана на парчета. Може да се поднесе с чеснова майонеза.