Ето как да приготвите най-вкусната мусака!

Гостите няма да искат да станат от масата, след като опитат тази гозба

Много малко неща може да се кажат за добре приготвената българска мусака, но само защото всеки, която я е опитал, остава безмълвен, пише menumag.bg.

Необходими продукти за 4 порции
2 с. л. олио
1 глава лук, ситно нарязана
1 морков, ситно нарязан
1 резен целина, ситно нарязан
1 с. л. червен пипер
500 гр. кайма
1 кг. картофи
2 с. л. доматено пюре
2 ч. ч. вода
½ ч. л. черен пипер
1 ч. л. чубрица
Много малко неща може да се кажат за добре приготвената българска мусака, но само защото всеки, която я е опитал, остава безмълвен.
1 щипка кимион
 сол на вкус
за заливката:
3 яйца
400 гр. кисело мляко
200 гр. едро настърган кашкавал


Начин на приготвяне
1. Олиото се загрява и в него се слагат да се задушат лукът, морковът и целината с 1 с. л. вода. Когато омекнат и започнат да се зачервяват, се слага каймата, надробена на малки парченца. Разбърква се с тел за разбиване на сладкиши, за да стане на трохи. Щом се изпари водата от каймата, се прибавят червеният пипер и картофите.

2. Разбъркват се с бъркалка 1-2 мин., добавят се доматеното пюре, подправките и сол на вкус. Сместа се сипва в тавичка и се залива с горещата вода. Слага се в загрята фурна на 200° С да се пече около 50 мин. или докато водата се изпари и картофите по повърхността се зачервят.

3. Разбиват се заедно яйцата с киселото мляко. Прибавя се настърганият кашкавал, разбърква се и мусаката се залива. Запича се още 15 мин. или докато леко се зачерви. Оставя се да почине 20 мин. и се сервира.