Голяма вкусотия! Пилешки бутчета по неаполитански

Храната от Кампания е проста - без много подправки и завъртяни сосове. Приготвя се така, че вкусът и ароматът на всеки продукт да са максимално отчетливи, но същевременно цялостното ястие да е хармонично и апетитно, пише menumag.bg.

Необходими продукти за 4 порции

8 пилешки бутчета
250 гр. домати конкасе
250 гр. чери домати
1 малка глава лук
2 сухи люти чушки или 1 чаена лъжица чили, по желание
½ ч. ч. сладко или полусухо бяло вино
1 с. л. зехтин
 сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата:
1 кг. картофи
2 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
4 стръка розмарин
 сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне

1. 
Картофите се измиват добре и не се белят. Нарязват се на четвъртинки и се бланшират във вряща подсолена вода за 4 минути. Отцеждат се и се сипват в намазнена с 1 с. л. зехтин тава, добавят се скилидките чесън, нарязани по дължина наполовина, и стръкчетата розмарин. Заливат се с останалия зехтин и се размесват добре. Пекат се в предварително загрята на 200° С фурна до готовност - за средни по размер картофи времето за печене е около 40 минути, като се разбъркват два пъти. Посоляват се с едра морска сол преди сервиране. 

2. Междувременно пилешките бутчета се измиват и се почистват. В дълбок тиган се загрява зехтинът на силен огън и месото се запържва до златисто - около 3 мин от всяка страна. Бутчетата се изваждат и огънят се намалява. В зехтина се добавя нарязаният на едро лук и леко се сотира. С ръце се натрошават лютите чушлета и се разбърква.

3. Връщат се бутчетата в тигана и се добавя бялото вино. Огънят се усилва, докато виното се редуцира, при нужда бутчетата се обръщат. Добавят се доматите и леко се посоляват, огънят се намалява на среден-слаб и тиганът се захлупва. Оставя се да къкри около 20 мин. Ако сосът е прекалено гъст, може да се добави вода. Добавят се чери доматите и черният пипер и се оставя да ври още 10 минути или докато кожата на доматчетата се напука. Проверява се на сол и се сваля от огъня. Гарнира се с картофите и се сервира топло.