Истинска сладост! Тези приказно вкусни орехови кифлички водят сетивата ви до невъобразима наслада

Помните ли кифличките, които бабите ни правеха, за да зарадват домочадието, или пък, за да посрещнат приятелки на кафе и чай, с които на воля да обсъждат познати хора, събития, синове и дъщери, зетьове и снахи? Всъщност времената на събиранията с бърборене и клюки никога няма да отминат, както не минава и модата на вкусните кифлички, пише Menumag.bg.

Необходими продукти за 16 броя 

500 гр. брашно
25 гр. прясна мая
200 мл. хладко мляко
½ ч. ч. фина кристална захар
2 яйца
2 с. л. заквасена сметана
 кората на 1 лимон, фино настъргана
80 гр. меко масло
100 - 200 гр. брашно за доизмесване
за пълнежа:
200 гр. смлени орехи
½ ч. ч. кафява захар
1 ч. л. ванилова захар
1 ч. л. канела
за намазване:
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
4 с. л. захар
3 с. л. маково семе, сусам
 
Начин на приготвяне

1. 
Маята се разтваря в млякото и се разбърква с 1 с. л. от захарта и 4 с. л. от брашното. Оставя се 10 мин., за да шупне.

2. Яйцата се разбиват леко със захарта. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се сипват яйчната смес, шупналата мая, сметаната, кората от лимона и мекото масло. Замесва се меко тесто. Доизмесва се с отаналото брашно. Меси се, докато престане да лепне по плота и стане гладко и еластично. Слага се в намазана с масло купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за 60 мин. или докато удвои обема си.

3. Смлените орехи се разбъркват със захарта, ванилената захар и канелата.

4. Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на 3 части. Оформят се гладки топки, които се оставят да починат 5 мин. Разточват се на кръгове с диаметър 25 см. Всеки кръг се нарязва на 8 парчета. Върху всяко парче се поръсва плънката, като се оставя от всички краища по 1 см борд. Завиват се на плътни рула, леко се извиват и се подреждат в тавичка на разстояние една от друга. Оставят се втасат за 20 мин.

5. Намазват се с жълтъка, разбит предварително с млякото. Захарта и макът или сусамът се сипват в купа и се разтриват с мокра ръка, за да се навлажнят. Поръсват се върху кифличките.

6. Пекат 20 - 30 мин. във фурна, загрята на 180° С или докато добре се зачервят.