Как да изберем най-подходящата мазнина за готвене?

Например студено пресованият зехтин е полезен само, ако се консумира суров

Мазнините са три основни вида: наситени, ненаситени и транс мазнините, които са химически обработени с водород (хидрирани) за промишлени цели, в резултат на което се втвърдяват и стават по-устойчиви, но са изключително вредни за здравето. Всяка една от тях има своите специфики, които трябва да се спазват при готвене. В противен случай те се превръщат във враг на здравето.

Внимавайте в кои дни чистите, че според народните поверия ви чакат големи бели! (СНИМКИ)


Някои мазнини са здравословни в суров вид, но при термична обработка това може да се промени.

Когато избирате мазнина за готвене, трябва да имате предвид точката на горене – максималната температура при термична обработка. Ако надвишите тази температура, мазнината започва да пуши и става вредна за здравето.

За нищо на света не си оправяйте леглото сутрин – ужасно опасно е! (ВИДЕО)

Ненаситените мазнини са в течно състояние на стайна температура. Трябва да се съхраняват в стъклени бутилки, далеч от топлина и светлина.

Например студено пресованият зехтин е ненаситена мазнина и е полезен само, ако се консумира суров. Той не минава термична обработка и когато готвим с него, става канцерогенен. Точката му на кипене е по-ниска, така че е подходящ най-вече за пресни салати.

Как правилно да изчистите прахта в дома си, всички допускаме огромна грешка!

Ето каква е точката на горене на различните мазнини:

Слънчогледово олио, нерафинирано – до 107° C
Слънчогледово олио, рафинирано – до 227° C
Кокосово масло –до 177° C
Бадемово олио – до 220° C
Ленено масло – до 107°C
Студено пресован зехтин –до 160°C
Студено пресован зехтин с ниска киселинност 207°C
Зехтин Virgin – до 216°C
Обикновено краве масло – до 177°C
Сусамово, нерафинирано – до 177°C
Сусамово масло 210°C
Масло от гроздови семена – до 216°C
Царевично, рафинирано масло 232°C
Царевично, нерафинирано масло – до 160°C
Свинска мас – до 180°C