Кетчуп от цвекло и майонеза от авокадо станаха хит в интернет
Рецептата за фейк сосовете споделя Станка от Know How To Cook, която е доброволец във Фондация „За храната“
Омръзнаха ли ви скучните рецепти за ястия в интернет? Днес ви срещаме с две майки – кулинарни блогърки, които са решили да разнообразят семейното меню с три много интересни и нетипични, но модерни рецепти – кетчуп от цвекло, майонеза от авокадо и фалшиво Руло Стефани, пише "Труд".
Рецептата за фейк сосовете споделя Станка от Know How To Cook, която е доброволец във Фондация „За храната“.
Диагнозата автоимунно заболяване променила изцяло начина ѝ на живот и на хранене. Именно заради това, и страстта ѝ към готвенето, тя споделя в блога си храна, приготвена с достъпни продукти, подходяща както за хора със специфични хранителни режими – без глутен, без лактоза, без рафинирана захар, така и за цялото семейство.
Как да приготвим фейк кетчуп от цвекло?
За целта ще са ви нужни
150 г моркови,
100 г цвекло,
70 г кромид лук,
2-3 скилидки чесън
160 мл бульон от варенето на зеленчуците,
120 мл ябълков оцет,
130 г мед,
4-5 зрънца карамфил,
1-2 зрънца бахар,
1 дафинов лист,
1 ч.л. ситна морска сол
Първо кипнете вода, след това нарежете зеленчуците на малки кубчета и ги прибавете в тенджерата, отцедете зеленчуците, като заделите малко от бульона, и ги сложете в блендера.
Прибавете към тях ябълковия оцет, водата, меда, чесъна и карамфила. Смелете до хомогенност. Върнете сместа обратно в тенджерата и към тях добавете бахар и дафинов лист. Кипнете кетчупа, след което намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути. И
звадете бахара и дафиновия лист. Прехвърлете готовия кетчуп в чисти и сухи буркани. Затворете ги добре и ги оставете да изстинат. Съхранявайте в хладилник.
Как да приготвим майонеза от авокадо?
Необходимите продукти за майонезата са:
250 г авокадо,
2 1/2 с.л. лимонов сок,
1/4 ч.л. оцет,
3 с.л. зехтин,
1 с.л. вода, сол на вкус.
Разполовете авокадото и отстранете костилката. Обелете го и го нарежете на кубчета. Сложете го във висока купа.
Прибавете останалите продукти. Пасирайте с пасатор, докато се получи гладка хомогенна смес. Прехвърлете готовата майонеза в стъклен буркан. Съхранявайте в хладилник до 3-4 дни.
Как да сготвим фейк Руло Стефани?
„В чехлите на мама“ влиза Кристина, която е любител кулинар и майка на две малки момченца, заради това и постоянно намира нови и екзотични рецепти, подходящи за цялото семейство.
За ястието ви трябват:
300 г кафява леща,
предварително накисната за 8 часа леща,
200 г печурки, 300 г сладък картоф,
3 скилидки чесън,
50 г фини овесени ядки,
2 с.л. тъмен соев сос,
1/3 ч.л. кимион,
1/2 ч.л. червен пипер,
1/2 ч.л. мащерка,
3 с.л. зехтин
сол на вкус,
4 сварени яйца от свободни кокошки.
Загрейте фурната на 200 градуса. Сварете лещата в подсолена вода. След това нарежете сладките картофи на средно големи парчета, смесете ги с 2 с.л. зехтин и щипка сол и ги подредете в тава, като оставете малко място и за гъбите, които да са горе-долу големи, колкото картофите.
Смесете всичко с 1 с.л. зехтин и щипка сол и ги добавете в тавата. Печете всичко около 20-25 минути. Изсипете сладките картофи и гъбите (заедно със соса, който се е отделил в тавата по време на печенето) в голяма купа.
Добавете нарязаните на ситно скилидки чесън, подправките, соевия сос, зехтина и овесените ядки и пасирайте. Загрейте фурната на 175 градуса. Покрийте дъното на тавата с част от сместа и прибавете яйцата, като ги поставяте в легнало положение на равно разстояние едно от друго.
Покрийте и оформете рулото с останалата смес, като леко натъпквайте с лъжица, така че да няма празни пространства, а сместа да е стегната.
Добавете отгоре малко зехтин и печете 40 минути. След това изключете фурната, но оставете рулото да престои на отворена врата за 10-а минутки, преди да го извадите
Хитрини в кухнята
„За да имитирам месо в ястията, комбинирам леща, боб, нахут с гъби и ядки и така се получава наситен вкус и аромат. За сгъстяване на ястия вместо брашно или нишесте обичам да добавям фини овесени ядки, счукано ленено семе или брашно от елда.
А във всяка веган рецепта, в която искам да имитирам кайма, добавям кимион“, споделя Кристина.
„Винаги, когато е възможно, пека едновременно 2-3 ястия във фурната.
Например в едната тава слагам месо, в другата зеленчуци, в третата тиква. Планирам седмично меню през уикенда, за да не мисля всеки ден "Какво ще готвя". Замразявам бульон, за да имам винаги наличен, когато ми потрябва.
Всяко ястие става много по-вкусно с домашно приготвен бульон“, допълва още Станка.