Лютеница по 100-годишна рецепта
Вкусотията неслучайно бързо се превръща в любима за всички на трапезата
Едва ли има българин, който да не обича лютеница. По нея се прехласват редовно и чужденците. Предлагаме ви рецепта за лютеница по 100-годишна рецепта и сме сигурни, че след като я направите, ще си оближете пръстите.
Необходими продукти:
Червени чушки - 20 кг
Домати - 10 кг
Патладжани - 5 кг
Моркови - 3 кг
Люти чушлета - 4 - 5 бр.
Черен пипер - 1 пакетче, смлян
1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com
Кимион - 1 пакетче, смлян
Чубрица - 2 с.л., ронена
Олио - 1 бутилка
Захар - 200 г
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се обелват и мелят с машинката за мелене на месо. Изсипват се в голям бакърен казан, слагат се на не много силен огън и започва дълго и непрекъснато бъркане, за да не загори пюрето.
В началото сместа е рядка и се бърка по-бавно, но колкото повече извира и се сгъстява доматеното пюре, толкова по-бързо и внимателно се разбърква, преминавайки с бъркалката по цялото дъно на съда, за да не загори някъде.
Чушките се изпичат и се нареждат в затворен с капак съд или в найлонов чувал, за да се задушат, след което се обелват и почистват от дръжките и семената. Оставят се за 1-2 часа в голям съд или тава под наклон, за да се изцедят. След това се мелят с месомелачката.
Патладжаните се изпичат, след като изстинат, се обелват, нарязват на парчета, посоляват и оставят да се отцедят за 2 часа и след това се смилят.
Морковите се почистват, обелват, сваряват в съд с подсолена вода и също се мелят.
Смляните чушки, патладжани и моркови се прибавят внимателно в казана при доматите при непрекъснато и продължително бъркане.
След като лютеницата остане наполовина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото (на тънка струйка при непрекъснато бъркане), сол, захар и подправките - чубрица, кимион и черен пипер. Добавяйте по малко и опитвайте на вкус, за да може да добавяте още, ако не ви е достатъчно овкусено.
Лютеницата се вари на бавен огън, докато бъркалката не започне да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда. Отмества се от огъня, изчаква се малко да поизстине и се пълнят бурканчетата, запечатват се с предварително изварените капачки и се варят в съд с постлан парцал или кърпа на дъното, като водата трябва да облива поне два пръста над бурканите.
След завирането под ключ на водата се засичат около 15-20 минути и се дърпа казана от огъня.
Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, докато изстинат.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук