Морковена торта с нежен бял крем и орехи - няма такава вкусотия
У нас тя е предимно тема на вицовете за Зайо Байо. В чужбина, напротив, е отдавна известен и търсен деликатес. Не е съвсем ясно какъв е произходът на морковената торта, но преобладава мнението, че тя произхожда от средновековния морковен пудинг. През Средновековието хората били бедни, а захарта и подсладителите били скъпо удоволствие. Затова морковът, чийто вкус е по-скоро сладък, бил отличен и евтин техен заместител. Перфектната морковена торта е с плътен и сочен блат, допълнен от аромата на хрупкави орехи. В някои от рецептите добавят към него парченца ананас или стафиди за допълнителен привкус и сладост. Кремът пък е нежен и пухкав – в основата му е крема сирене, разбито с мед или пудра захар, а в някои рецепти то успешно е заменено от сметана или Маскарпоне. И така, ето рецептата: 450-500 гр.настъргани морковa 200 гр.кафява захар 320 гр.брашно 1 ч.л.бакпулвер 1 ч.л.сода за хляб 1 ч.л.канела щипка индийско орехче – по желание щипка сол 150 мл растително масло (най-добре слънчогледово олио) 3 яйца 150 гр.орехи настъргана портокалова или лимонова кора 600 гр.крема сирене (тип Филаделфия) или Маскарпоне 260 гр.меко масло 200 гр.пудра захар Първо пригответе ядките – измийте, подсушете орехите и ги запечете на сух тиган до златисто. По този начин ядките стават по-ароматни. В случая използвахме орехи, но можете да вземете всякакви ядки, които обичате - кашу, бадеми и пр. След охлаждане натрошете орехите. След това настържете морковите на ситно ренде (около 2 средно големи моркови). Ако при настъргването видите, че се е образувал много сок, тогава трябва да изстискате морковите; в противен случай ,поради излишната течност, блатът ще стане лепкав. Разбийте растителното масло със захарта и бийте, докато захарта се разтопи. Вместо кафява може да използвате обикновена бяла захар, но с кафява вкусът е по-богат и плътен. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко. През това време пресейте всички сухи съставки - брашно, бакпулвер, сода, канела, индийско орехче, сол. Внимателно разбъркайте. В маслената смес добавете сухите съставки, омесвайки тестото. Това може да се извърши при ниска скорост на миксера или с помощта на шпатула. След това по същия начин прибавете настърганите моркови, портокаловата кора и нарязаните ядки и смесете добре. Внимание: тестото ще бъде много гъсто, но така трябва, не се притеснявайте. Между другото, в тестото можете да добавите стафиди, сушени кайсии, захаросани плодове - това зависи само от вашите предпочитания. Задължителното условие е да се изпече в две форми. Ако изпечете цялата доза в една форма, има риск блатът да остане недопечен, т.к. тестото е много тежко. Ако нямате две еднакви форми, можете да изпечете блатовете един по един. Ако искате да се надигнат перфектно, добавете бакпулвера и содата непосредствено преди печене. Поставете приготвените форми в предварително загрята фурна и печете на 160 ° 45-50 минути - до суха клечка. Готовите блатове извадете от формите и охладете на решетка. След това ги разрежете наполовина, така че да получите 4 блата с дебелина около 1.5-2 см. Изрежете подуините, така че блатовете да са равни. Най-добре е да увиете охладените блатове във фолио и да ги сложите в хладилника за през нощта. Количеството в рецептата е достатъчно да намажете с него между блатовете: ако искате да намажете цялата торта, ще трябва да увеличите продуктите за крема с половин доза. Първо разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем. Добавете постепенно крема сиренето (Маскарпонето) и бъркайте, докато кремът стане гладък и мек. Сглобете тортата, като редувате блатовете със слой от крема. Накрая намажете с крем тортата и отстрани, като внимателно заравните. За украса може да използвате натрошени ядки, пресни плодове, крокан или каквото сметнете за подходящо. Готовата торта оставете да отлежи поне няколко часа в хладилник, преди да я разрежете.Морковена торта с нежен бял крем и орехи
Продукти за блата:
Продукти за крема:
Приготвяне на блата:
Приготвяне на крема: