Наслада за сетивата: Три много полезни и вкусни рецепти

Няма нищо по-хубаво от това да си доставите големи дози полезни аминокиселини, фибри, витамини, полифеноли, минерали, омега 3 мастни киселини само с консумацията на 1 авокадо.

Всичко изглежда още по-изкусително, ако към това добавим и 3 рецепти, които със сигурност ще станат любими на семейството.

Авокадова лютеница

Авокадовата лютеница всъщност е разновидност на така популярното гуакамоле, но с добавени няколко съставки, които правят консистенцията и вкуса още по-плътни и неустоими.

Продукти за 1 купичка:
1 авокадо
3 печени и обелени червени чушки
150 г сирене
2-3 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
черен пипер
 
Приготвяне:
Издълбайте авокадото и го намачкайте в купичка. Към него добавете чушките – печени и обелени, като ги нарежете на ситно. Добавете и чесъна, който е предварително обелен и пресован. Сложете сиренето и черния пипер. Всичко се разбърква добре и е готово за консумация веднага – върху филийка или като разядка за гостите.
 
Пълнено авокадо с яйце

Да напълните авокадото с яйце е бърза и лесна идея за вечеря или обяд, когато не разполагате с време.

Продукти за 1 порция:
1 авокадо
2 яйца
черен пипер
сол

Приготвяне:
Разполовете авокадото и махнете костилката. Чукнете двете яйца във вдлъбнатината на костилката, посолете и сложете черен пипер. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-15 минути. Поднесете с чери домати.
 
Авокадо алтернатива на пържените картофки

Продукти за 1 порция:
3 бр. авокадо
4-5 с. л. галета
сол
черен пипер
За соса:
½ кофичка кисело мляко
50 г сирене
5 скилидки чесън
½ връзка копър
5 с.л. зехтин
 
Приготвяне:
Почистете авокадото и нарежете всяко едно на 8 парчета. Галетата разбъркайте с малко сол и черен пипер. Предварително загрейте олио или зехтин в тиган и когато е готово – всяко от парченцата авокадо потапяйте в галетата, след което пържете до златисто в мазнината.
Сосът се приготвя също много лесно. Изсипете млякото в купичка, добавете настъргано сиренето, пресован чесъна, нарязан на ситно копъра и зехтина. Разбъркайте.  

Източник: bistro.bg