Обикновени патладжани, но сосчето е убиец! Успях да затворя само 2 буркана, останалото го излапахме. Довечера - втора доза!

Патладжаните са на последно място сред останалите зеленчуци по възможност за дългосрочно съхранение, пише zajenata.bg. Но какво да се прави, ако искаме да им се наслаждаваме през цялата година? Толкова е просто - да ги затворим в буркани!

Днес ви предлагаме уникална рецепта за патладжани за зимата , които можете да затворите в буркани и да си ги хапвате блажено в студения сезон. Получават се много вкусни и пикантни!

Съставки:

2 патладжана

1 чаша орехи

2 връзки кориандър

3 скилидки чесън

1/2 л вода

2 ч.л. оцет

сол на вкус

Приготвяне:

  1. Обелете патладжаните и ги нарежете на филийки. Подправете със сол и покрийте със студена вода, за да премахнете горчивината. След 40 минути излейте водата и подсушете патладжаните. Сложете ги върху хартиена кърпа.
  2. Пригответе соса. Накълцайте кориандъра, счукайте чесъна и леко препечете орехите върху сух тиган. Подправете със сол. Залейте с вряла вода, смесена с оцета (70% оцетна киселина).
  3. Запържете патладжаните на силен огън от двете страни до златисто кафяво. Трябва да са стегнати и еластични.
  4. Всяка филийка набодете на вилица, натопете добре в соса и ги сложете в буркани.

Останалия сос налейте по бурканите. Затворете ги добре, стерилизирайте 5-7 минути след кипването на водата.