Ох, че вкусно! Провансалски киш

Гостите няма да искат да станат от масата, след като опитат гозбата ви

Кадифената текстура на плънката на този киш напомня на крем брюле, но, разбира се, допълнен със сладоста на лука, богатия вкус на бекона и хрупкавата маслена кора, пише menumag.bg.

Необходими продукти за 4 - 6 порции
за тестото:
300 гр. брашно
½ ч. л. сол
140 гр. студено масло
3-4 с. л. ледена вода
за пълнежа:
2 с. л. зехтин
4 глави лук, нарязани на полумесеци
1 червена чушка, нарязана на кръгчета
100 гр. бекон или панчета, нарязан на малки кубчета
100 гр. пушен бекон, нарязан на кубчета
3 яйца
250 гр. крем фреш
1 ч. л. листа от мащерка
 сол и черен пипер на вкус 


Начин на приготвяне
1. Приготвя се основата, като брашното се пресява със солта в голяма купа. Маслото се прави на трохи с брашното. Прибавя се толкова ледена вода, че да се получи средно твърдо тесто. Не се меси дълго. Увива се с фолио и се слага в хладилника за 30 мин.
2. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се слага в добре намаслена тавичка с диаметър 26-30 см. Оформя се ръб, висок около 1 см. Слага се в хладилника.
3. Фурната се загрява на 190° С. Тестото в тавата се набожда с вилица, покрива се с алуминиево фолио и се пече 25 мин.
4. В загретия зехтин се слага лукът и се разбърква, докато леко започне да се зачервява. Прибавят се чушката и беконът и се разбъркват 5-6 мин., докато беконът започне да се позлатява. Сипва се в запечената кора.
5. Яйцата се разбиват със сметаната и мащерката. Прибавя се щипка сол и черен пипер.
6. Кишът се залива със сметаната и се пече в загрята фурна на 180° С около 20 мин. или докато яйцата се стегнат.