С настъпването на май и уханието на пролетта във въздуха, българите се готвят да посрещнат един от най-обичаните празници – Гергьовден. Денят на Свети Георги е не само символ на храброст и ново начало, но и повод за богата трапеза, на която традиционно присъства агнешкото месо. 

В духа на празника ви предлагаме класическа, но винаги обичана рецепта – печено агнешко с пресен джоджен и гарнитура от ароматен ориз с лапад. 

Това ястие съчетава вкусната традиция с пролетна свежест, използвайки сезонни зелени подправки, които придават неповторим аромат и мекота на месото.

Най-вкусната агнешка дроб сарма по селски – традиционна рецепта за Гергьовден

Ако искате трапезата ви за Гергьовден да бъде едновременно традиционна и запомняща се, то пригответе печено агнешко с пресен джоджен и ориз с лапад. Знайте, че тази рецепта е точно за вас.

Необходими продукти:

За агнешкото:

  • 1.5 – 2 кг агнешко месо (бут или плешка)
  • 4–5 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен джоджен (или сух, ако няма)
  • 2 супени лъжици масло
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.ч. вода или бульон
  • Сок от 1 лимон (по желание)

За ориза:

  • 1 ч.ч. ориз (бланширан или български)
  • 1 връзка лапад (или спанак, ако няма лапад)
  • 1 малка глава лук
  • 2 с.л. олио
  • Сол на вкус
  • Пресен копър (по желание)

Начин на приготвяне:

Приготвяне на месото:

  1. Измий агнешкото и го подсуши.
  2. Направи малки разрези в месото и постави в тях резенчета чесън и листенца пресен джоджен.
  3. Намажи месото със смес от червен пипер, сол, черен пипер, масло и олио.
  4. Постави го в тава, залей с вода или бульон, покрий с фолио.
  5. Печи на 180°C за около 2.5 – 3 часа. Последните 30 минути махни фолиото, за да се запече.

Агнешкото на Гергьовден – златисто, сочно и по традиция вкусно!

Ориз с лапад:

  1. Задуши ситно нарязания лук в олиото.
  2. Добави измития ориз и разбъркай.
  3. Прибави нарязания лапад (или спанак), запържи леко и залей с 2 ч.ч. вода.
  4. Овкуси със сол, по желание и копър. Готви, докато оризът поеме водата.

Съвет за поднасяне:

Сервирай агнешкото върху канапе от ароматния ориз с лапад. Украси с резенчета лимон и свеж джоджен или копър. Може да добавиш и кисело мляко с чесън като разядка.

Източник: jenata.blitz.bg