Рецепта на деня: Идеалната есенна крем супа
Приготвя се с тиква
В българската кулинарна традиция обикновено тиквата се приготвя печена или варена, в комбинация с прясно мляко или в тиквеник (тиквена баница).
Не е толкова популярна употребата ѝ в солени ястия, но истината е, че тиквата се вписва чудесно в тази топла крем супа. Вижте как да я приготвите:
Толкова вкусна гъбена супичка през живота си не сте яли!
Необходими продукти:
1 кг обелена, почистена и нарязана на кубчета тиква
2 картофа
2 моркова
2 червени люти чушки
1 глава кромид лук
2 домата
2 скилидки чесън
50 гр масло
1 1/2 л телешки или пилешки бульон
1 ч.л. захар
индийско орехче
черен пипер
сол
за гарниране:
гъста сметана
печени белени тиквени семки
Начин на приготвяне:
Подгответе всички зеленчуци, като ги почистите, обелите и нарежете. Разтопете маслото в тенджера и запържете лука за 5 минути.
Добавете чесъна, лютите чушки, доматите, картофите и тиквата. Налейте бульона, прибавете захарта и подправете на вкус с прясно настъргано индийско орехче, черен пипер и сол.
След като кипне, намалете котлона и варете супата около 30 минути.
Свалете от котлона и пасирайте до гладка консистенция. Върнете супата на котлона, колкото да кипне за няколко минути. Поднесете с малко сметана и поръсете с тиквените семки.