Рецепта на деня: Кюфтета по чирпански
Една от най-обичаните тракийски вкусотии
Яхнията с кюфтета в богат ароматен сос с домати, чушки и картофи, популярна в националната ни кухня с името „Кюфтета по чирпански“, е любимо домашно ястие.
Нов метод разкрива как да приготвим крехко и сочно пилешко месце
Ето как се приготвя:
Необходими продукти за кюфтетата:
500 г мляно месо (кайма), свинско или смес
1 яйце (46 г)
90 г кромид лук, нарязан на ситно или настърган на едро ренде
24 г (2 супени лъжици) галета
1 чаена лъжица чубрица
сол и черен пипер на вкус
2-3 супени лъжици брашно за овалване на кюфтетата
вода за варене на кюфтетата
Необходими продукти за соса:
40 г олио
180 г кромид лук, нарязан на ситно
50 г стъбла от целина (селъри), нарязани на ситно
540 г. (3 бр.) картофи, нарязани на едри кубчета
125 г (2 бр.) моркови, нарязани на едри парчета
240 г цветни чушки, нарязани на едри парчета
1 чаена лъжица червен пипер
3 чаени чаши (750 мл.) гореща вода
2 чаени лъжици сол или количество на вкус
250 г доматено пюре, разтворено
1 чаена лъжица чубрица
Начин на приготвяне:
Налейте вода в голяма тенджера с широко дъно. Сложете я на котлона и оставете водата да заври. През това време омесете каймата, като смесите всички продукти в голяма купа.
Получената смес разделете на 12 топчета (кюфтета). Оваляйте ги в брашното и едно по едно ги пуснете във врящата вода. Възможен вариант е да се запържат в горещо олио.
Когато са готови, отцедете кюфтетата с помощта на решетъчна лъжица и ги оставете настрани.
В подходящ съд на умерен огън се загрява олиото. В него задушете нарязаните на ситно лук и целина. Разбърквайте периодично в продължение на 4-5 минути, докато омекнат.
Добавете морковите, картофите и чушките. Задушаването продължава още 3-4 минути, с периодично разбъркване. След това в тенджерата добавете червения пипер. Бъркайте, докато пиперът полепне равномерно по зеленчуците и пусне аромата си. Залейте с горещата вода.
Добавете доматеното пюре. Когато сместа в тенджерата заври, добавете кюфтетата. Тенджерата се похлупва с капака, който не е плътно прилепнал, и оставете да къкри за 20-25 минути.
Овкусете с чубрицата и варете още 5 минути. Поднесете, докато е топло, с люти чушки по желание.