Рецепта на деня: Кюфтета по чирпански

Една от най-обичаните тракийски вкусотии

Яхнията с кюфтета в богат ароматен сос с домати, чушки и картофи, популярна в националната ни кухня с името „Кюфтета по чирпански“, е любимо домашно ястие.

Нов метод разкрива как да приготвим крехко и сочно пилешко месце


Ето как се приготвя:

Необходими продукти за кюфтетата:

500 г мляно месо (кайма), свинско или смес

1 яйце (46 г)

90 г кромид лук, нарязан на ситно или настърган на едро ренде

24 г (2 супени лъжици) галета

1 чаена лъжица чубрица

сол и черен пипер на вкус

2-3 супени лъжици брашно за овалване на кюфтетата

вода за варене на кюфтетата

Необходими продукти за соса:

40 г олио

180 г кромид лук, нарязан на ситно

50 г стъбла от целина (селъри), нарязани на ситно

540 г. (3 бр.) картофи, нарязани на едри кубчета

125 г (2 бр.) моркови, нарязани на едри парчета

240 г цветни чушки, нарязани на едри парчета

1 чаена лъжица червен пипер

3 чаени чаши (750 мл.) гореща вода

2 чаени лъжици сол или количество на вкус

250 г доматено пюре, разтворено

1 чаена лъжица чубрица

Начин на приготвяне:

Налейте вода в голяма тенджера с широко дъно. Сложете я на котлона и оставете водата да заври. През това време омесете каймата, като смесите всички продукти в голяма купа.

Получената смес разделете на 12 топчета (кюфтета). Оваляйте ги в брашното и едно по едно ги пуснете във врящата вода. Възможен вариант е да се запържат в горещо олио.

Когато са готови, отцедете кюфтетата с помощта на решетъчна лъжица и ги оставете настрани.

В подходящ съд на умерен огън се загрява олиото. В него задушете нарязаните на ситно лук и целина. Разбърквайте периодично в продължение на 4-5 минути, докато омекнат.

Добавете морковите, картофите и чушките. Задушаването продължава още 3-4 минути, с периодично разбъркване. След това в тенджерата добавете червения пипер. Бъркайте, докато пиперът полепне равномерно по зеленчуците и пусне аромата си. Залейте с горещата вода.

Добавете доматеното пюре. Когато сместа в тенджерата заври, добавете кюфтетата. Тенджерата се похлупва с капака, който не е плътно прилепнал, и оставете да къкри за 20-25 минути.

Овкусете с чубрицата и варете още 5 минути. Поднесете, докато е топло, с люти чушки по желание.