Рецепта на деня: Нереално вкусна плодова пита
Много сочна и красива
В очакване на топло време и много плодове, поглезете се с този сочен и пълен с витамини десерт.
Тайната на най-сочното и вкусно свинско месце
Необходими продукти:
За блатовете:
6 яйца
захар
8 с.л. брашно
За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 пакет ванилия
За крема:
3 с. л. царевично нишесте
1 яйце
1 литър прясно мляко
5 с.л. захар
1 пакет ванилия
1 с.л. желатин
200 мл сладкарска сметана, охладена
За плодовете:
200 г, нарязан ананас
200 г едри ягоди
200 г грозде без семки
200 г киви
1 портокал
За желиране:
1 с. л. желатин
2 с.л. захар
1/2 ч.ч. вода
1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта, добавете пресятото брашно и внимателно объркайте до хомогенизиране. Сипете сместа във форма с хартия за печене и сложете да се изпече в загряна на 180 градуса фурна до суха клечка. Изстиналия блат разделете внимателно на 3 части, пише gotvach.bg.
Сложете водата и захарта да врат за 5 минути за захарния сироп. Снемете и разбъркайте ванилията.
За крема разбъркайте яйцето с нишестето и 2-3 с.л. студено мляко. Останалото мляко сложете да заври със захарта. Добавете яйцето с нишестето при непрекъснато разбиване и след като кремът се сгъсти, го снемете от котлона. Добавете накиснатия с малко вода и набъбнал желатин. Бъркайте, докато се разтвори и оставете крема да изстине. От време на време го разбърквайте. Щом изстине, внимателно го смесете с разбитата на сняг сметана.
Започнете да подреждате плодовата пита. Сложете 1 блат, напръскайте го със сиропа, намажете с 1/3 от крема и така докрай. След като сиропирате последния блат, намажете плодовата пита с крем отвсякъде. Целият сладкиш се намазва с останалия крем. Сложете я в хладилник за 1 час.
За желирането на плодовете накиснете желатина в 2-3 с.л. вода да набъбне. Сложете водата със захарта да заврат с лимоновия сок. Махнете от котлона и разбъркайте с желатина, докато се разтвори. Сложете купата в друга купа със студена вода и лед. Бъркайте, докато желатинът се охлади.
Подредете нарязаните плодове върху сладкиша, като аранжирате по ваш вкус. С помощта на четка разпределете старателно целия желатин по плодовете. Сложете плодовата пита в хладилник за поне няколко часа преди да поднесете.