Рецепта: Спагети от тиквички с домашно песто - да си оближеш пръстите
Крехки, свежи и ароматни
Тиквичките могат да бъдат приготвени в каква ли не форма - печени, варени, пържени, дори сурови - под формата на салата.
Лекари издадоха рецептата за най-здравословната супа
За любителите на експерименти в кухнята, предлагаме една необичайна рецепта за приготвяне на тиквички.
Необходими продукти за пестото:
½ малка глава лук, накълцана
1 скилидка чесън, накълцана
2 чаши пресни листенца босилек (може и рукола)
½ чаша сурови тиквени семки, запечени на тиган
⅓ чаша зехтин
2 ч.л. червен винен оцет (лимонов сок), или на вкус
щипка червен пипер (може и лют)
сол на вкус
За спагетите:
3 големи тиквички
сол
1/2 кг чери домати (разполовени)
пресни листенца босилек, за украса
Начин на приготвяне:
1. За пестото: в купата на кухненския робот (блендер) смесете лука, чесъна, босилека, запечените ядки, зехтина, оцета и червения пипер. Смелете до гладка смес и подправете със сол на вкус.
2. За спагетите: нарежете тиквичките на спагети със специален спираловиден уред. Ако нямате такъв, може да ги нарежете на тънки ленти с белачка за картофи, тогава ще приличат повече на фетучини, но това няма да промени вкуса им. Объркайте тиквичките с пестото, докато ги покрие добре, и подправете със сол.
Прехвърлете спагетите в голямо плато и поръсете отгоре чери доматите. Добавете листенца пресен босилек за разкош. Готово!
По желание може да запържите за много кратко спагетите и доматите в сгорещен в дълбок тиган зехтин, но и така вкусът им е превъзходен!
Освен че са вкусни, спагетите от тиквички са изключително здравословни и нискокалорични, така че са идеалната добавка към вашата диета!