Салата “Уолдорф" и още вкусотии от Мариела Нордел за "Свети Валентин"

Бизнес дамата на годината дава много полезни кулинарни съвети за празника на любовта

Мариела Нордел дава много полезни идеи за празничната трапеза на Свети Валентин. Нордел е истински космополит и полиглот. В жилите й тече испанска, френска, българска, гръцка, китайска и еврейска кръв. Израстнала в различни точки света, благодарение на които получава качествено образование. Преди известно време бе удостоена със званието "Бизнес дама на годината". Тя е журналист, пиар и кулинар.

През годините е работила различни неща – от пиар на популярни чуждестранни личности до ресторантьор.

Сега е време да ви представим перфектното меню за Свети Валентин, което дори и мъжът ви ще успее да сготви, пише "Фокус". 



Сирена

"Жените, които ги канят за Свети Валентин на вечеря са с някакви фигури. Така, че най-добре е да се купи едно хубаво вино. Аз препоръчвам пенливо сухо бяло вино. Има най-различни - има кава, има просеко. Ако има повече пари и френско шампанско също няма да е излишно. И след това вече, предлагам да се започне със сирена. Но не просто да се нарежат сирената, нещо така по-интересно, аз например ги правя на топки. Настъргвам сиренето, обикновено сирене, може краве, може овче с кашкавал. И кашкавала го настъргвам и ги смесвам в една купа, прибавям малко крема сирене. Най-добре е “Филаделфия", но и с българско става. Няколко супени лъжци крем фреш или заквасена сметана, също може, ако нямате под ръка. По принцип, аз като готвя гледам всичко да е взаимно заменяемо, да не са строги, точно това да е. Не, готвиш с каквото имаш под ръка или което можеш да купиш в най-близкия магазин до вас. След като се омеси едно меко тесто от настърганото сирене, кашкавал  и вече дали сте добавили крема сирене или заквасена сметана, овкусявате с млян бял пипер и правите малки топчета. И вече точетата се овалват в различни гарнитури, тук вече въображението трябва да вкарате в работа. Може да използвате ситно нарязан див лук, или пък червена чушка ситно нарязана, или пък пресен магданоз, копър, става вкусно и със счукани ядки или сусамено семе - черно или бяло, шам фъстък. Всичко каквото ви дойде на ум става. Овалвате ги и след това ги слагате в хладилника да стегнат за 1 час - 2. И ето ви един прекрасен стартер за хубавата вечеря на Свети Валентин", разказа топ кулинарката.

Скандинавски кашкавален пай

"Следващото ястие, това е топло предястие, казва се “Кашкавален пай", рецептата е от Швеция, скандинавски кашкавален пай. Много е лесен, всеки един мъж може да го наготви. Основата на пая винаги е една и съща. Смесват се в съотношение 2:1 брашно със студено краве масло, нарязано на кубчета и 2-3 супени лъжици студена вода, като се работи бързо. Защото от топлината на ръцете маслото може да се загрее и да се разтопи. След като се направи тестото, завива се в пласт фолио, слага се в хладилника и след час някъде, с него покривате дъното на формичка за пай. Има ги вече, навсякъде ги продават или пък по-голяма форма за питка, за кръгъл кекс, каквото имате. След това трябва да направите, през това време можете да направите пълнежа, като пълнежът се прави, като се разбива леко 1 чаена чаша течна животинска сметана с две леко разбити яйца, овкусява се със сол, смлян пипер, и вътре се сипват 2 чаени чаши настърган кашкавал. Всичко се разбърква добре. И след като извадите формата от пая, трябва да изпечете на 176 градуса за 15 минути. Изливате пълнежа вътре и допичате до готовност да стане златисто. Може да го покриете с алуминиево фолио, може и да не го покривате. Важно е да го печете на 190 градуса около 15 минути", обясни Мариела Нордел.

Салата “Уолдорф"

"Няма как да мине изискана вечеря без салата “Уолдорф". Наименувана е на хотел “Уолдорф", който е в Ню Йорк и за първи път е направена преди 100 години. Аз в началото като чух за нея, бях много изненадана, как така солена салата с ябълки? Обаче, като бях в Ню Йорк точно отседнах в този хотел и нарочно си я поръчах тази салата и е много вкусна, много лека. Затова тя може да се консумира както отделно, така и като гарнитура. Трябва ви селъри, това е зеленият стрък на целината. Нарязва се на кубчета, нарязвате и няколко зелени ябълки в същия размер. Много е важно всички продукти да са с еднакъв размер нарязани. Нарязвате на две или на четири четири гроздови зърна, като трябва да махнете семките. И отделно запичате предварително намокрени и поръсени със сол орехи на фурна. Счуквате ги на едро и размесвате всичко. Сосът се прави от равни части заквасена сметана или крем-фреш и майонеза. Овкусявате със сол, смлян пипер, лимонов сок и смествате всички  съставки на " Уолдорф" салата със соса. Става много вкусно и много изискано", каза кулинарката.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук