Добро прасе или голям майстор трябват за хубава сланина? Може ли от всяка греяна ракия да стане еликсир? Отговорите на тези трудни въпроси даде шестият пореден празник в Априлци, посветен на любимите балканджийски питиета и мезета. Купонът отдавна не е само регионален, защото върли кулинари прииждат от цялата страна.
Напук на здравословните съвети на Бойко Борисов, сланинката се радва на голяма почит по всички краища на България. Затова и битката в Априлци е толкова люта, а журито винаги скубе коси докато обяви победителите.<br /> <br /> Гости и участници се забавляваха от сърце на купона, който задръсти центъра на Априлци. Оркестър от Стражица, комиците от Лесидрен, духовата музика на Бойко Ковачев и танцьори самодейци се раздадоха за доброто настроение.<br /> <br /> Една от най-големите атракции бе приготвянето на бабина гозба - ястие с 30 кг сланина, 600 яйца и 30 кг праз лук. Друга вкусотия, която опитаха гостите, беше шарен боб в гърне със сланина.<br /> <br /> В крайна сметка титлата за баш майстор на сланинката заслужи столичният кръчмар и виден троянец Хаджи Събин Ранков.<br /> <br /> Той призна, че голяма заслуга за успеха има младото и добре угоено прасе, отгледано на воля в Троян. От него е шампионската сланинка.<br /> <br /> Другата тайна е рецептата на дядо му Съби как да се реди и осолява деликатесът. Иначе Ранков вече е вкарал сланината в кулинарните си атракции. Предлага я като балканско суши в заведението си &quot;Троянците&quot;. Вместо с риба оризът се комбинира с тънки резенчета сланина и на външен вид може да излъже всеки японец.<br /> <br /> Като награда за триумфа в Априлци Събин получи малко прасенце, което също ще бъде гледано в широкия декар и половина двор, където се е вихрел неговият предшественик.<br /> <br /> За съжаление на Ранков гозби със сланинка не са включени в шоуто &quot;Мастър шеф&quot;, където той участва. Гостите в кръчмата му обаче могат да пробват любимото мезе.<br /> <br /> За срам на мъжете, дошли на събора в Априлци, шампион сред ракиджиите се оказа Донка Илиева.<br /> <br /> В другите съпътстващи надпревари победители станаха Васил Василев с мезе от овча пъстърма и Пенка Мирчева, чиято баница бе призната за номер 1 сред гозбите без сланина.<br /> <br /> &quot;Толкова хора не са се събирали на този площад&quot; констатира на финала Дончо Пачников, шеф на местното читалище. С електората се омешаха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, депутатът Иван Миховски и областният управител на Ловеч Ирина Митева.<br /> <br /> Номерът е в солта и от какво прасе е<br /> <br /> - Събине, как се прави хубава сланина?<br /> <br /> - С много сол в хубаво буре. Но по-важно е какво е прасето, от което е сланината. Трябва да е хранено с коприва, царевица, ябълки, круши, а не с фабрични смески. Моето прасе си живееше на воля в двора и пасеше трева, хапваше и гъби.<br /> <br /> - Има ли чалъм при сервирането на сланината?<br /> <br /> - Задължително е да бъде нарязана на много тънки ивици. Може да боднеш наведнъж по няколко, но така вкусът й се усеща по-добре. Може да се гарнира с мерудия, може да се забърка с яйца и праз. Изобщо рецепти много за всеки вкус.<br /> <br /> - А за какво е най-подходящо мезе?<br /> <br /> - Лично за мен най-добре ми върви с отлежала троянска сливова ракия.<br /> <br /> <strong>Източник: standartnews.com<br /> <br /> <br type="_moz" /> </strong>