Витаминозна бомба! Тази гъбена чорбица с киселец пази от опасни болести!
Супите с диви гъби и зелении заради древния събирачески труд, който ги слага на масата, вдъхват усещането за по-силна връзка с природата, за споделяне и за по-честни стари времена, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
1 с. л. сушени манатарки
2 с. л. зехтин Classic
1 стрък праз, ситно нарязан
1 стрък селъри или 1 резен целина, ситно нарязани
1 морков, ситно нарязан
500 гр. пресни гъби – челядинка, майска гъба, печурка, пачи крак
2 с. л. брашно
2 л. зеленчуков бульон или вода
1 ч. л. чубрица
сол и пипер на вкус
2 шепи киселец или спанак, нарязани
2 с. л. прясна мента, нарязана
Начин на приготвяне
1. Сушените манатарки се накисват в 1 ч. ч. вряла вода за 20 мин.
2. Зехтинът се загрява. Слагат се празът, целината и морковът. Разбъркват се на умерен огън, докато леко се зачервят. Добавят се пресните гъби, нарязани на резени. Разбъркват се 5-6 мин., докато течността се изпари.
3. Добавя се брашното и се разбърква. Изсипват се врящият бульон и манатарките заедно с водата. Добавя се чубрицата и всичко се оставя да поври 15 мин. Подправя се на вкус със сол и пипер.
4. Слагат се киселецът или спанакът. Отново се оставя да поври 5 мин. Добавя се ментата и се отстранява от огъня.