Вкусотия: Сочна мусака с пухкава заливка
Това невероятно вкусно ястие, считано у нас за традиционно българско, тръгва преди векове от Близкия изток
Сочна с богата заливка и прекрасен аромат - това е ястие, което никога няма да ни омръзне. Едва ли има някой, който може да устои при вида на топла домашна мусака, пише "Стандарт".
Това невероятно вкусно ястие, считано у нас за традиционно българско, тръгва преди векове от Близкия изток, за да стигне днес до почти всяка точка на планетата. Най-известен по целия свят е гръцкият вариант, без картофи.
Печен патладжан с доматки и чесън - любимото ястие на цялото семейство
С пухкава заливка
Необходими продукти: 500 г кайма, 500 г картофи ,1 морков, 1 чушка, 200 г домати, 100 лук, 30 мл олио, 2 с.л. брашно, сол, 1 с.л. червен пипер, черен пипер, 1 ч.л. чубрицаЗаливка: 600 мл прясно мляко, 3 яйца със стайна температура, 3 с.л. брашно, 100 мл олио
Начин на приготвяне:
Лукът се бели и се нарязва на ситно. Морковът също се реже на ситно заедно с чушката и се задушават за около 5-6 минути в 30 мл. олио. Към задушените лук, морков и чушка добавяте червеният пипер, разбърквате за 10 секунди и отмествате от котлона. Белите картофите, измивате ги и нарязвате на дребни кубчета.
Измивате доматите и ги режете на ситно или направо ги пасирайте.Смесете двете супени лъжици брашно със задушените зеленчуци и разбъркайте добре, за да няма гранули от брашното.
Към каймата добавете 200 мл. вода и разбъркайте хубаво. В тавата в която ще печете вашата мусака смесете задушените зеленчуци, картофите, доматите и каймата с водата. Добавете сол на вкус, 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, чубрицата и ситно накълцан магданоз.
Сложете тавата с мусаката в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара. Печете докато остане на мазнина и леко се запече отгоре.
Докато вкусната мусака се пече, пригответе заливката: Загрейте олиото в малка тенджерка и запържете брашното в него за около минута.
Дръпнете от котлона и налейте на тънка струя прясното мляко при непрекъснато бъркане (внимавайте да не се изгорите- в началото леко пръска). Добавете сол на вкус (слагам 1/2 чаена лъжичка, но всяка марка сол овкусява различно).
Върнете обратно на котлона и бъркайте интензивно докато сместа се сгъсти хубаво. Не бива да има гранули. Разбийте в купа яйцата до еднородност. Добавете разбитите яйца към горещия гъст сос като непрекъснато разбърквате.
Сместа за заливката трябва да стане гладка. Извадете готовата мусака от фурната и внимателно налейте заливката. Разпределете равномерно по цялата повърхност и върнете обратно във фурната. Запечете до приятен златист загар.
Откакто научих рецептата на стара италианка, патладжана само така го правя
По гръцки с патладжани
Необходими продукти: кайма - свинска, телешка или смес 700 гр., патладжани - 5 бр., картофи - 7 бр., тиквички - 7 бр., домати - 3 бр., лук - 1 глава, чесън - 4 скилидки ,канела - 1/3 ч. л. ,карамфил - 1/3 ч. л., черен пипер, риган, бульон - пилешки 1 кубче, сос - бешамел готов 1 пакет, олио
Начин на приготвяне: Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма.
Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч. л. канела, 1/3 ч. л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0, 5 - 0, 7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0, 3 - 0, 4 см) и се запържват докато порозовеят.
Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.
Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато.
Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене.
След като поизстине, добавете разбитото яйце.Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела.
Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа.
С тиквички и сос бешамел
Необходими продукти: тиквички - 1 кг, кайма - 500 грама, лук - 2 броя, домати - 2 броя, магданоз - 1/2 връзка, брашно - 2 супени лъжици, черен пипер - 1/2 чаена лъжица, олио - 1/2 чаена чашаЗа заливката: яйца - 2 броя, прясно мляко - 2 чаени чаши, брашно - 3 супени лъжици, краве масло - 3 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Измивате добре тиквичките и ги нарязвате на шайби без да ги белите. Овалвате ги в брашно, след това ги запържвате за около 5-6 минути. След това изсипвате тиквичките в тавата, в която ще печете мусаката и ги оставете да изстинат.
В тиган сгорещете олиото и добавете към него ситно нарязаните глави лук.
След като лукът омекне добавете каймата и разбъркайте добре, за да не остане на бучки. Добавете настърганите домати, черния пипер и чаена лъжица сол, разбъркайте и оставете сместа да поври, докато водата се изпари, тогава добавете и ситно нарязания магданоз.
След това изсипете каймата в тавата върху тиквичките, разбъркайте добре и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
Заливката за мусаката от тиквички представлява сос Бешамел с добавени яйца. За приготвянето му разтопявате маслото в дълбок тиган или тенджера, след което добавяте към него брашното и разбърквате. Запържвате брашното за минута две, след което добавяте прясното мляко и разбърквате енергично.
Бъркате, най-добре с тел за разбиване, докато сместа се сгъсти, до степен, че вилица оставя следа в нея. Оставяте сосът на страна, докато поизстине, след което добавяте една чаена лъжица сол и разбитите яйца при непрекъснато бъркане.
Разпределете сместа равномерно върху мусаката. Печете мусаката от тиквички с кайма в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви, което отнема около 30 минути.