Националният център по обществено здраве и анализи съвместно с Регионалните здравни инспекции проведе изследване при национална представителна извадка от 3 353 деца на 7-годишна възраст, в първи клас. От 28% през 2008 г. наднорменото тегло достигна 30,5% през 2013 г., като от тях делът на децата със затлъстяване се е увеличил от 12,3% на 13,9%. Получените данни са без статистическа значимост. Важни фактори за увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването – един от сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България – са нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност.
&bdquo;Балансираното и здравословно хранене в съчетание с оптимална физическа активност са необходимо условие за осигуряване на добро здраве, оптимален растеж и развитие на децата и юношите &ndash; възраст, в която се формират навиците, свързани със здравословния начин на живот&ldquo;, казва проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика. <br /> <br /> Една от основните причини за затлъстяването е прекомерната консумация на мазнини. Те са необходими за човешкия организъм, но консумацията на голямо количество от тях, особено наситени мазнини, води до наднормено тегло и затлъстяване. Освен мазнините, които се добавят в храните (масло, олио и др.) и видимите мазнини в месото, в някои храни се съдържат и &bdquo;скрити&rdquo; мазнини &ndash; например чипс, снакс, торти, колбаси, пържени закуски, сосове, салати с майонеза и др.)<br /> <br /> Ако сравним една традиционна закуска &ndash; например сандвич с 2 филии бял хляб (60 g.), масло (20 g.), шунка (40 g.) и кашкавал (20 g.) и 30 g. зърнена закуска с пълнозърнести култури, ще установим, че в първата има 10% повече мазнини. В други две традиционни закуски &ndash; кифла с мармалад (100 g) със сладко (30 g) и принцеса от 2 филии бял хляб (60 g) с кайма (60 g) и кашкавал (20 g) &ndash; мазните са 13 и 17%, а в 30 g зърнена закуска с пълнозърнести култури, мазнините са едва 5%.*<br /> <br /> Доцент Дулева допълва още, че закуската е важна за успешния старт на деня и тя трябва да осигури около 20-25% от ежедневно необходимите на тялото енергия и хранителни вещества.<br /> <br /> Според Препоръките за здравословно хранене за ученици на възраст от 7-19 години в България, разработени от Националния център по обществено здраве и анализи и Министерството на здравеопазването, препоръчва се ограничаване консумацията на мазнини, избягване на пържени храни, приемане ежедневно на мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини (1,5-2%); консумиране на постни меса; ограничаване консумацията на колбаси, сладкарски и тестени изделия, на продукти, съдържащи твърди маргарини.<br /> <br /> Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, съчетани с мляко или плодов сок. <br /> <br />