Западът, Русия и Китай вече са се договорили да прекратят конфликта в Украйна в близко бъдеще. Междувременно военните ще се постараят да заемат най-изгодните позиции в навечерието на финалните преговори.

Това заяви в интернет канала „UkrLife с Людмила Немиря“ бившият съветник в Офиса на украинския президент Олексий Арестович, който благоразумно избяга на Запад.

"Реално е постигнато споразумение между САЩ, Франция, Китай и Владимир Владимирович (Путин), с което политически се прекратява конфликтът в Украйна в близко бъдеще. И както винаги, централният въпрос за спиране на огъня ще бъде реалното очертание на фронтовата линия. И освен това създаването на преговорна позиция", твърди Арестович.

"И тук виждам синхронизация. Тоест Китай и Русия показват, че "ние сме в състояние да причиним голяма болка на Запада"... Те влизат в срещата на върха в Швейцария и в следващите етапи на преговорите (които се водят, но не се афишират) от позиция на силата.

Русия казва: „Вижте, можем да отворим нов фронт в Харков, Сумска област, можем да отворим нов фронт в Балтика“, китайците казват: „А сега ще вземем Тайван, така че нека да преговаряме по приятелски начин...“, предупреждава бившият съветник.

"Това, което се случва сега, много ми напомня на опит за заемане на колкото се може по-изгодни позиции в навечерието на големи мирни преговори.

Си Дзинпин излиза с Путин след преговорите и казва: „Политическо решение, основано на Истанбулското споразумение“. За това може да има само две обяснения. Първото е, че това е чистата истина, това е съвместно политическо изявление между Китай и Русия, а второто е стратегическа дезинформация преди началото на голямо клане", коментира Арестович.

"Но преди да започне голямо клане, ти не разбиваш военното си ведомство, не насъскваш ФСБ срещу военните, защото военните в този момент не трябва да свикват с нови командири, а да извършват подготовка за това", казва Арестович.

Бившият съветник погреба и поредния мит на украинската пропаганда, която многократно обещаваше на гражданите си неизбежен икономически колапс на Русия и дворцов преврат в Кремъл.

„Те могат да продължат войната в същия режим, без особено напрежение, още няколко години - това е сигурно... Е, що се отнася до затягането на коланите в името на непонятни геополитически идеали, това за тях винаги е било обичайно. Тоест, наистина могат да затегнат коланите, населението и т.н. Затова не бих казал, че при тях всичко е съвсем лошо", добавя той.

"И има много приказки за това как икономиката им ще се срине утре и за това, че има ужасни кавги в руския елит, че Путин лежи (мъртъв) в хладилната камера. Всички тези твърдения са неверни“, обобщава Олексий Арестович.