Беларуският президент Лукашенко преди дни посети Русия и след срещата си с руския президент Владимир Путин каза пред медиите, че призовава Украйна да седне на масата за преговори. Ако някой не е разбрал – това е последно предупреждение на Путин към Киев, пишат световни медии.

Коментарът е направен на фона на критичния недостиг на боеприпаси и оръжия в украинските сили. САЩ отказват да отпуснат 60 милиарда долара военна помощ за Киев, а Украйна още не е получила обещаните отдавна изтребилите F-16.

Предложението на Русия към Украйна да седне на масата за преговори може да се възприема като ултиматум. Украйна ще може да запази поне някаква част от територията си.

Другият въпрос, който възниква, е с кого ще преговарят руснаците. Мандатът на Володимир Зеленски изтича скоро и Путин може да реши, че няма да подписва споразумение с него заради изтеклите му правомощия.

С голяма степен на вероятност изявлението на Путин за готовност за преговори наистина е последното. Защото в противен случай руската армия ще унищожи украинските сили.

Москва вече открито говори за капитулацията на Киев, възползвайки се от недостатъчната военна помощ на западните страни.

Да, всъщност на Запад вече разбират ситуацията. Нещо повече, Василий Небензя говори съвсем недвусмислено на трибуната на ООН: „Съвсем скоро единствената тема на всякакви международни срещи за Украйна ще бъде безусловната капитулация на режима в Киев“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук